ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Το Βελιγράδι υπογραμμίζει τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας με το Πεκίνο     

Σερβία: Το Βελιγράδι υπογραμμίζει τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας με το Πεκίνο     
Θερμή χειραψία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο Damir Sagolj/Pool Photo via AP)

Κινεζικός στρατιωτικός εξοπλισμός, κυρίως ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχει ενισχύσει σημαντικά τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μίλος Βούτσεβιτς.

«Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Σερβίας-Κίνας, θα ξεχώριζα τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και την οικονομική συνεργασία και πολυάριθμες επενδύσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μίλος Βούτσεβιτς, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας, στην ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος εφημερίδα Global Times, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, 22/10.

Ο Βούτσεβιτς είπε ότι οι προσπάθειες για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αμυντικό προσανατολισμό.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε έκκληση για ισχυρότερο στρατηγικό συντονισμό με την «ακλόνητη φίλη» Σερβία, όταν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο με το σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποσχόμενος υποστήριξη προς τη Σερβία για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Ο Βούτσεβιτς δήλωσε πως το κινεζικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς FK-3 και τα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-95 και CH92A ήταν «αναμφίβολα» από τα πιο σημαντικά αμυντικά συστήματα έχει αποκτήσει η Σερβία.

Και από Ρωσία και Δύση

Η βαλκανική χώρα παρουσίασε πέρυσι τον Απρίλιο τους κινεζικής κατασκευής πυραύλους εδάφους - αέρος μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αγοράσει τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Δύση.

Η Σερβία αγόρασε το 2019 το αμυντικό σύστημα επιφανείας-αέρος FK-3, το οποίο είναι παρόμοιο με το ρωσικό S-300 και με το αμερικανικό σύστημα Patriot. Παραδόθηκε τον περασμένο χρόνο.

Ο Βούτσεβιτς δήλωσε πως η Σερβία θα ενισχύσει τις δυνατότητές της για να προστατεύσει την ανεξαρτησία της, αλλά δεν έκανε γνωστό αν πρόκειται να αποκτήσει και άλλο κινεζικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Εντούτοις ο ίδιος δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους, καθώς η Κίνα είναι ένας από τους «πιο αξιόπιστους» φίλους της Σερβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ