ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Θρίλερ με τους 50 ομήρους - Η Χαμάς δεν τους απελευθέρωσε, ο Μπάιντεν «έταξε» κατάπαυση πυρός

Γάζα: Θρίλερ με τους 50 ομήρους - Η Χαμάς δεν τους απελευθέρωσε, ο Μπάιντεν «έταξε» κατάπαυση πυρός
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε «σκληρή» παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η επιχείρηση απελευθέρωσης των 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα (σ.σ. Ισραήλ - ΗΠΑ), καθώς ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας (23/10), η Χαμάς είχε συμφωνήσει να τους παραδώσει στον Ερυθρό Σταυρό στη Ράφα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ με το Ισραήλ να παραμένει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για τη χερσαία επίθεση.

Οι εξελίξεις αργά το βράδυ της Δευτέρας ήταν ραγδαίες, καθώς έγινε γνωστό πως η τρομοκρατική οργάνωση δεν παρέδωσε τα 50 άτομα στην συνοδευτική ομάδα του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που έφτασε στο συνοριακό πέρασμα της Αιγύπτου. Αντιθέτως έμεινε στην απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών που έγινε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους και αυτό μετά από διαπραγματεύσεις Αιγύπτου και Κατάρ.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και προκειμένου να επιτραπεί στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού να φτάσει με ασφάλεια στην περιοχή, διεκόπησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για να αφεθούν ελεύθεροι οι 50 από τους περίπου 220 ομήρους που είναι κρατούμενοι από τη Χαμάς στην πραγματικότητα «κατέρρευσαν», όταν η Χαμάς απαίτησε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα, όπως ανέφερε η Wall Street Journal, οδηγώντας τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

Ακολούθησε διπλωματικό θρίλερ με τον Λευκό Οίκο να τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε λεπτό στάδιο με τον Τζον Κίρμπι να δηλώνει πως δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές από τη Μέση Ανατολή, σχετικά με μια «συμφωνία» με τη μεσολάβηση του Κατάρ με τη Χαμάς.

«Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία καθιστά αδύνατο να δώσουμε δημόσια λεπτομέρειες για τις προσπάθειες που γίνονται. Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που πήραμε για να βγάλουμε έξω δύο Αμερικανούς πολίτες. Γίνονται πολλές προσπάθειες, πολλές συνομιλίες και συζητήσεις με τους εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην το αναλύσουμε λεπτομερώς», είπε ο συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μπάιντεν: Κατάπαυση πυρός μόνο όταν...

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα εκδήλωσης, σημείωσε ότι «πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν οι όμηροι και έπειτα, μπορούμε να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός».

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ευθεία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός, «ανοίγοντας» μία χαραμάδα ελπίδας: «Θα πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν οι όμηροι και ύστερα, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός, όχι τώρα», υπογράμμισε.

Βίντεο από την απελευθέρωση των δύο ομήρων

Δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές γυναίκες απελευθέρωσε με τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ η Χαμάς επικαλούμενη, ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους.

Πρόκειται για μια 85χρονη και μια 79χρονη γυναίκα.

Αργότερα ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο BBC ότι τα ονόματα των ομήρων είναι η 75χρονη Νουρίτ Κούπερ και η 85χρονη Γιότσβεντ Λίφσιτς οι οποίες είχαν απαχθεί από το σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ.

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Την απελευθέρωση των ομήρων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα:

«[Απελευθερώσαμε] τους δύο κρατούμενους έχοντας κατά νου ότι ο εχθρός αρνείται από την περασμένη Παρασκευή να τους παραλάβει», είπε ο Αμπού Ομπάιντα.

«Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για επιτακτικούς ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους υγείας».

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σε ανάρτησή του επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι βοήθησαν σε αυτή και τις μετέφεραν έξω από τη Γάζα σήμερα το βράδυ.

«Ο ρόλος μας ως ουδέτερος ενδιάμεσος καθιστά δυνατή αυτή τη δουλειά και είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση», αναφέρει σε ανάρτησή του προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Παραμένει ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς συνεχίζεται για 17η ημέρα. Εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, το Ισραήλ σφυροκοπά την περιοχή.

Παράλληλα, οι μάχες στο βόρειο Ισραήλ μαίνονται και συγκεκριμένα στα σύνορα με το νότιο Λίβανο, όπου έχει την έδρα της η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκκενωθεί όλα τα χωριά στα σύνορα με το Λίβανο. Χθες εκκενώθηκαν άλλα 14 προστέθηκαν στα 29 που είχαν εκκενωθεί από την αρχή του πολέμου. Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ένταση στη Δυτική όχθη όπου εντείνονται οι εχθροπραξίες.

Μπροστά στον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, και ενώ ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις, ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στο Ισραήλ.

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν: «Μην επιτεθείτε»

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ιράν και άλλα έθνη που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ως συγκυρία για επιθέσεις στις δυνάμεις και το προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Μην το κάνετε».

Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών για το Συμβούλιο Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον στρατιωτικών βάσεων που στεγάζουν προσωπικό της χώρας μας, στο Ιράκ και τη Συρία».

«Γνωρίζουμε ότι το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και επίσης πως παρακολουθεί στενά και σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκολύνει ενεργά αυτές τις επιθέσεις και ωθεί άλλους, οι οποίοι ενδεχομένως θέλουν να εκμεταλλευθούν τη σύγκρουση για το καλό τους ή το συμφέρον του Ιράν».

IDF: Παράδοση της Χαμάς και τέλος του πολέμου

Ο εκπρόσωπος διεθνούς επικοινωνίας του ισραηλινού στρατού (IDF), με νέα του τοποθέτηση την Δευτέρα, τόνισε ότι τα χερσαία στρατεύματα της χώρας του θα εισβάλουν «πιθανώς» στη Γάζα, εκτός εάν η Χαμάς «παραδοθεί άνευ όρων».

Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δεν απάντησε, μιλώντας στο αυστραλιανό ABC Radio, γιατί η χερσαία εισβολή έχει καθυστερήσει παρά τις πολυήμερες εικασίες, αντίθετα είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «διαλύσουν εντελώς τη Χαμάς».

«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες που διατηρεί κάτω από τους Ισραηλινούς πολίτες, όπως κάνει τώρα, επέστρεφε τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδιδόταν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», είπε ο εκπρόσωπος του IDF. «Αν δεν το κάνουν, τότε μάλλον θα πρέπει να μπούμε μέσα και να το κάνουμε εμείς» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή, ο Κόνρικους είπε ότι οι άνθρωποι «θα πρέπει να πάρουν θέση, σύμφωνα με τη δική τους ηθική». «Αν θέλετε να είστε στο πλευρό των τρομοκρατών ή στο πλευρό του Ισραήλ, αυτή είναι η επιλογή σας», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ