ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Πολωνός επίσκοπος παραιτήθηκε λόγω οργίων στην ενορία του  

Βατικανό: Πολωνός επίσκοπος παραιτήθηκε λόγω οργίων στην ενορία του  
AP Photo/Gregorio Borgia

Την παραίτηση ενός Πολωνού επισκόπου, του επικεφαλής επισκοπής της νότιας Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 24/10, το Βατικανό.

Το όνομα του συγκεκριμένου επισκόπου Γκρέγκορς Κάζακ ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα μέσα από τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς ένας ιερέας καταγγέλλεται πως οργάνωσε όργιο στην Ντάμπροβα Γκόρνιτσα, μια ενορία της επισκοπής του Σοσνόβιετς.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει λακωνικά ότι «ο Άγιος Πατέρας αποδέχτηκε την παραίτηση» του Κάζακ από την επισκοπή του Σοσνόβιετς, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Ωστόσο τα πολωνικά ΜΜΕ υπενθύμισαν το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ντάμπροβα Γκόρνιτσα, όπου ένας από τους ιερείς οργάνωσε όργιο, προσκαλώντας και ιερόδουλους.

Η υπόθεση ήρθε στο φως επειδή ένας από τους συμμετέχοντες έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της βραδιάς και οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες.

«Ο πατήρ Τόμας Ζ. και δύο λαϊκοί διέπραξαν μια πολύ σοβαρή παράβαση των ηθικών αξιών, την οποία η Εκκλησία δεν ανέχεται και την καταδικάζει σθεναρά. Το συμβάν αυτό αποτελεί σκάνδαλο για τους πιστούς και η δημόσια κατακραυγή είναι δικαιολογημένη», αναφέρεται στον ιστότοπο της επισκοπής.

Ο επίσκοπος Κάζακ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ζήτησε από τους πιστούς να του «συγχωρέσουν» τις «ανθρώπινες αδυναμίες» του.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης υπενθύμισαν επίσης δύο παλαιότερα σκάνδαλα στην ίδια επισκοπή. Στην πρώτη περίπτωση, ο διευθυντής μιας ιερατικής σχολής συνελήφθη σε ένα «ροζ κλαμπ ενώ στη δεύτερη ένας 46χρονος ιερέας σκότωσε έναν διάκο, κατά 20 χρόνια νεότερό του και κατόπιν αυτοκτόνησε πέφτοντας στις γραμμές του τρένου.

Ο Κάζακ χειροτονήθηκε επίσκοπος το 1989 και ήταν επικεφαλής της επισκοπής του Σοσνόβιετς από το 2009.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ