ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τομ Έμερ πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής

ΗΠΑ: Ο Τομ Έμερ πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής
(AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επέλεξαν τον Τομ Έμερ ως υποψήφιο για την προεδρία του Σώματος αυτού του Κογκρέσου, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις εσωκομματικές διαφωνίες τους που τους εμπόδισαν μέχρι σήμερα να εκλέξουν πρόεδρο.

Ο Έμερ, ο «υπ’ αριθμόν 3» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, πήρε το χρίσμα αφού οι άλλοι υποψήφιοι αποκλείστηκαν στις πέντε ψηφοφορίες που προηγήθηκαν. Όμως στην τελική, δοκιμαστική ψηφοφορία, χωρίς αντίπαλο αυτή τη φορά, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 217 ψήφους που απαιτούνται για να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς τουλάχιστον 20 βουλευτές τον καταψήφισαν.

Ο Έμερ είναι ο τέταρτος κατά σειρά υποψήφιος του κόμματος και βρίσκεται στην ίδια θέση με τους τρεις προηγούμενους: θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει μια μικρή ομάδα διαφωνούντων που έχουν τη δύναμη να διαψεύσουν τις ελπίδες του.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια διαφορετική επιλογή», είπε ο Τζιμ Μπανκς, ένας από τους βουλευτές που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον Έμερ στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσουν αργότερα σήμερα, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Η Βουλή δεν έχει πρόεδρο από τις 3 Οκτωβρίου, όταν μια μικρή ομάδα «ανταρτών» ανέτρεψε τον Κέβιν Μακάρθι. Εξαιτίας του κενού αυτού, το Σώμα έχει παραλύσει και δεν μπορεί να περάσει νομοσχέδια, όπως το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για αποδέσμευση ποσού ύψους 106 δισεκ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ, την Ουκρανία και την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι είναι ανοιχτοί σε μια συμβιβαστική λύση που θα επέτρεπε στη Βουλή να λειτουργήσει και πάλι. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι όμως δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κάποιον που θα έχει τη στήριξη του αντίπαλου κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ