ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: 27 νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι και μεγάλες υλικές καταστροφές από τον τυφώνα Ότις

Μεξικό: 27 νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι και μεγάλες υλικές καταστροφές από τον τυφώνα Ότις
Φονικό και καταστροφικό το πέρασμα του Ότις από το Μεξικό AP Photo/Felix Marquez

Φονικό και καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Ότις από το Μεξικό  ο οποίος σφυροκόπησε το παραλιακό θέρετρο του Ακαπούλκο

Ο τυφώνας Ότις στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού την Πέμπτη (26/10), τέσσερις είναι οι αγνοούμενοι ενώ οι ζημιές ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ότις, που έπληξε το Μεξικό την Τετάρτη (25/10) ως καταιγίδα κατηγορίας πέντε, προκάλεσε πλημμύρες, ξήλωσε στέγες από σπίτια και ξενοδοχεία, βύθισε αυτοκίνητα και έκοψε τις επικοινωνίες, την οδική και αεροπορική πρόσβαση σε όλο το Ακαπούλκο, μια πόλη σχεδόν 900.000 κατοίκων.

Ήταν τόσο ισχυρός που ξερίζωσε μεγάλα δέντρα από τις ρίζες τους. Νοσοκομεία πλημμύρισαν και εκατοντάδες ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

«Αυτό που υπέστη το Ακαπούλκο ήταν πραγματικά καταστροφικό», δήλωσε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου στην Πόλη του Μεξικού για τον απολογισμό των ζημιών από την καταιγίδα, η οποία έπληξε το νότιο Μεξικό με ανέμους ταχύτητας 266 χιλιομέτρων την ώρα.

Η κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έχασαν τη ζωή τους οι 27 άνθρωποι.

Επίσημος υπολογισμός δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για το κόστος του Ότις, αλλά η Enki Research, η οποία παρακολουθεί τις τροπικές καταιγίδες και μοντελοποιεί το κόστος των ζημιών τους, το είδε «πιθανότατα να πλησιάζει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ