ΚΟΣΜΟΣ

Μούμιες ποντικών στις βουνοκορφές των Άνδεων αποκαλύπτουν ένα μυστήριο

Μούμιες ποντικών στις βουνοκορφές των Άνδεων αποκαλύπτουν ένα μυστήριο
Οι κορυφές των βουνών των Άνδεων είναι σκληρά περιβάλλοντα χωρίς βλάστηση, χαμηλές θερμοκρασίες και ανέμους με ταχύτητα πάνω από 100 μίλια την ώρα. photo/J.Storz

Με χαμηλές θερμοκρασίες έως και μείον 40 βαθμούς Κελσίου και βλάστηση εκατοντάδες -και μερικές φορές χιλιάδες- μέτρα κάτω από τις κορυφές των βουνών, οι κορυφές των βουνών των Άνδεων διατηρούν ένα εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον.

Πώς λοιπόν ένα είδος ποντικιού έκανε σπίτι τους αυτή την άγονη γη;

Αυτή είναι η ερώτηση που θέλει να απαντήσει μια ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βολιβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ανακάλυψαν 13 μουμιοποιημένα ποντίκια σε υψόμετρα πάνω από 6.000 μέτρα (19.685 πόδια) στο οροπέδιο Atacama της Χιλής και της Αργεντινής.

Η ανακάλυψή τους αποδεικνύει περαιτέρω ότι το είδος είναι το θηλαστικό με την υψηλότερη κατοικία στον κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Current Biology.

Τα ποντίκια, που ονομάζονται Phyllotis vaccarum, βρίσκονται συνήθως στα βουνά των Άνδεων σε χαμηλότερα υψόμετρα, μέχρι το επίπεδο της θάλασσας. Το 2020, ένα ζωντανό ποντίκι καταγράφηκε στην κορυφή του Llullaillaco, ενός ηφαιστείου με υψόμετρο 6.739 μέτρων (περίπου 22.110 πόδια) στα σύνορα της Χιλής. Αυτή τη στιγμή κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το υψηλότερο ζωντανό θηλαστικό, δήλωσε ο Jay Storz, συν-συγγραφέας της μελέτης για τις νέες μελέτες και τις μελέτες του 2020.

Η ανακάλυψη του ζωντανού ποντικιού ώθησε τον Storz να πραγματοποιήσει αποστολές σε 21 διαφορετικά ηφαίστεια. Τα 13 μουμιοποιημένα ποντίκια βρέθηκαν στα ηφαίστεια Salín, Púlar και Copiapό.

Η ομάδα των ερευνητών διεξάγει αυτήν τη στιγμή έρευνα σε 31 παγιδευμένα ζωντανά ποντίκια, συμπεριλαμβανομένου του ποντικιού που έσπασε το ρεκόρ, για να προσπαθήσει να κατανοήσει πώς το είδος μπορεί να επιβιώσει στις ακραίες αυτές συνθήκες, είπε ο Storz. Η έρευνα θα περιλαμβάνει επίσης αναλύσεις του περιεχομένου του εντέρου τους για να βρεθεί τι έτρωγαν τα ποντίκια.

Ένας κύριος λόγος για την επιτυχία του είδους θα μπορούσε να είναι η προσαρμοστικότητά του σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου τα ποντίκια έχουν παρατηρηθεί ότι είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να είναι νυχτερινοί κυνηγοί όπως τα αντίστοιχα σε χαμηλότερο υψόμετρο, είπε ο Storz.

«Η ζωή φαίνεται να βρίσκει πάντα έναν τρόπο, ανεξάρτητα από το πόσο εχθρικό μπορεί να είναι το περιβάλλον», είπε ο Storz. Ελπίζει ότι αυτή η ανακάλυψη φωτίζει πώς η εξέλιξη μπορεί να εξοπλίσει τα ζώα να ζουν σε περιβάλλοντα που αρχικά θεωρούνταν ακατοίκητα.

Mysterious mouse mummies found in Mars-like conditions on Andes mountain peaks, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ