ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο μενού πρώτης θέσης από τον Τιτανικό βγαίνει στο σφυρί

Σπάνιο μενού πρώτης θέσης από τον Τιτανικό βγαίνει στο σφυρί
Το μενού της πρώτης θέσης με το πρώτο δείπνο μετά τον απόπλου του Τιτανικού από το Μπέλφαστ Henry Aldridge and Son Ltd

Ένα σπάνιο μενού από την πρώτη θέση του Τιτανικού αναμένεται να φτάσει τα 80.000 ευρώ όταν βγει προς πώληση το Σάββατο (18/11) σε δημοπρασία αναμνηστικών που σχετίζονται με το βυθισμένο υπερωκεάνιο.

Λεκιασμένο από το νερό, με μερικά από τα γράμματα να έχουν σβηστεί εν μέρει, είναι πιθανό ότι αυτό το μενού κατέληξε στον Βόρειο Ατλαντικό για ένα διάστημα όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 1912, ανέφερε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge and Son Ltd.

Το μενού που τελικά διασώθηκε περιγράφει λεπτομερώς το πρώτο δείπνο στο πλοίο μετά τον απόπλου του Τιτανικού από το Κουίνσταουν του Μπέλφαστ και αποκαλύπτει τη χλιδή που θα βίωναν οι επιβάτες της πρώτης θέσης του πλοίου.

Οι επιλογές του δείπνου εκείνο το βράδυ της 11ης Απριλίου περιλάμβαναν στρείδια, σολωμό με σος Ολαντέζ, μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα αγριοράπανου και πουρέ παστινάκι, αρνί με σάλτσα μέντας, πάπια κρασάτη, ενώ τα επιδόρπια περιλάμβαναν Bordaloue βερίκοκο – ένα είδος τάρτας – και πουτίγκα Βικτωρίας.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα σωζόμενα δείγματα του μενού της πρώτης θέσης για τη συγκεκριμένη νύχτα, διαπίστωσε ο οίκος δημοπρασιών αφού συμβουλεύτηκε μουσεία με συλλογές του Τιτανικού και μίλησε με κορυφαίους συλλέκτες αναμνηστικών.

Άλλα αντικείμενα της δημοπρασίας προσφέρουν μια φευγαλέα ματιά στη ζωή των 2.223 επιβατών και του πληρώματος του Τιτανικού, από τους οποίους επέζησαν μόλις 706.

Η καρό κουβέρτα ενός από τους επιζώντεςHenry Aldridge and Son Ltd

Μια καρό κουβέρτα που χρησιμοποίησε ένας από αυτούς τους επιζώντες για να ζεσταθεί στη σωσίβια λέμβο αναμένεται να πωληθεί έως και 115.000 ευρώ.

Προηγουμένως, η κουβέρτα ανήκε στον Φρέντερικ Τόπιν, ο οποίος, υπό την ιδιότητά του ως βοηθός γενικού διευθυντή της εταιρείας στην οποία ανήκε ο Τιτανικός, την είχε αποκτήσει σε μια προβλήτα της Νέας Υόρκης όταν συνάντησε διασωθέντες επιβάτες που έβγαιναν στην ξηρά, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

Όμως 1.517 από τους επιβαίνοντες στον Τιτανικό δεν επέζησαν. Ένα ρολόι τσέπης που βγαίνει στο σφυρί ανήκε στον Σινάι Κάντορ, έναν Ρώσο μετανάστη που ταξίδευε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση, σηματοδοτεί τη στιγμή που μπήκε στο νερό και αργότερα πέθανε.

Το ρολόι τσέπης του Σινάι ΚάντορHenry Aldridge and Son Ltd

Ενώ μία ετικέτα που χρησιμοποιήθηκε για τη σήμανση δεμάτων αλληλογραφίας θυμίζει τη μοίρα των ταχυδρομικών υπαλλήλων που επέβαιναν στο πλοίο, οι οποίοι πέθαναν όλοι στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τους σάκους αλληλογραφίας στα άνω καταστρώματα του πλοίου για να προσπαθήσουν να τους σώσουν από την πλημμύρα, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Με πληροφορίες από: Rare Titanic first-class menu up for auction sheds light on life aboard by Issy Ronald, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ