ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστική παύση στη Γάζα για πρώτη φορά - Χιλιάδες φεύγουν προς το νότο για να σωθούν

Ανθρωπιστική παύση στη Γάζα για πρώτη φορά  - Χιλιάδες φεύγουν προς το νότο για να σωθούν
Παλαιστίνιοι συνωστίζονται για ένα πιάτο φαί στην πολύπαθη Γάζα. AP Photo/Hatem Ali

Ανθρωπιστική παύση σε τρεις μεγάλες κεντρικές συνοικίες της πόλης της Γάζας, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα εφάρμοσαν για πρώτη φορά για τέσσερις ώρες οι Ισραηλινοί την Τετάρτη (8/11), την ώρα που η έξοδος των Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα προς το νότο συνεχίζεται στη σκιά της διπλωματίας.

Στα οκτώ μέτωπα των μαχών της Γάζας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι την Τρίτη (7/11), όπως και οι αεροπορικές επιδρομές όπως ανέφερε το BBC. Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συνέχισαν να ελέγχουν τον στρατηγικό παραλιακό δρόμο δυτικά της πόλης της Γάζας και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη.

Χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να παραμένουν εντός της περικυκλωμένης περιοχής, μεταξύ άλλων στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σιφά της πόλης της Γάζας, όπου η Ουμ Χαιθάμ Χετζέλα έχει καταφύγει με τα μικρά παιδιά της σε μια αυτοσχέδια σκηνή.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε. «Δεν υπάρχει φαγητό, ούτε νερό. Όταν ο γιος μου πηγαίνει να πάρει νερό, περιμένει στην ουρά για τρεις ή τέσσερις ώρες. Χτύπησαν τα αρτοποιεία, δεν έχουμε ψωμί».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και τα κράτη της G7 εντείνουν τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, ώστε να ανακουφιστεί ο πόνος στη Γάζα, όπου τα κτήρια έχουν ισοπεδωθεί και οι βασικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το 40% των οποίων είναι παιδιά.

Χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις μάχες στο βορρά συνέχισαν να φεύγουν νότια του Γουάντι Γάζα με τα πόδια κατά μήκος της λεωφόρου Σαλάχ Αλ Ντιν κρατώντας λευκές σημαίες και έχοντας τα χέρια σηκωμένα ψηλά για πέμπτη συνεχόμενη μέρα. Μάλιστα οι ροές ήταν τόσο μεγάλες που αντί για τέσσερις ώρες ο στρατός παρέτεινε κατά μία ώρα τη διέλευση.

Οι σημερινοί αριθμοί δεν ήταν άμεσα γνωστοί, όμως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χθες Τρίτη (7/11) 15.000 άνθρωποι πέρασαν από το Βορρά στο Νότο.

Σε μία άλλη σημαντική εξέλιξη το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για την πιθανή απελευθέρωση 15-10 αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για μία ή δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.Την πληροφορία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο καλά ενημερωμένη πηγή.

Τι δήλωσαν στελέχη της Χαμάς στους ΝΥΤ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει συνέντευξη που παραχώρησαν στους New York Times μέλη της Χαμάς τα οποία όπως υποστηρίζουν, στόχος τους δεν είναι να κυβερνήσουν στη Γάζα, αλλά να «αλλάξουν ολόκληρη την εξίσωση» και να στρέψουν ξανά την προσοχή στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η σφαγή δεν είναι το λυπηρό αποτέλεσμα ενός μεγάλου λάθος υπολογισμού. Είναι το αναγκαίο κόστος ενός μεγάλου επιτεύγματος - της συντριβής του status quo και του ανοίγματος ενός νέου, πιο ασταθούς κεφαλαίου στον αγώνα τους ενάντια στο Ισραήλ.

Ήταν απαραίτητο να «αλλάξουμε ολόκληρη την εξίσωση και να μην έχουμε απλώς μια σύγκρουση», είπε ο Χαλίλ αλ Χάγια, μέλος του ανώτατου ηγετικού σώματος της Χαμάς, στους New York Times στη Ντόχα του Κατάρ. «Καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο τραπέζι το παλαιστινιακό ζήτημα και τώρα κανείς στην περιοχή δεν έχει ηρεμία».

«Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να διευθύνει τη Γάζα και να της φέρει νερό και ηλεκτρισμό και άλλα τέτοια», υπογράμμισε ο αλ Χάγια και προσθέτει: «Αυτή η μάχη δεν ήταν επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν γίνεται για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Γάζα. Αυτή η μάχη είναι για την πλήρη ανατροπή της κατάστασης».

Από την πλευρά του οΤαχέρ Ελ-Νουνού, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης της Χαμάς δήλωσε: «Ελπίζω ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ θα γίνει μόνιμος σε όλα τα σύνορα και ότι ο αραβικός κόσμος θα σταθεί δίπλα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ