ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η Γερμανία προτείνει να περάσει ο έλεγχος της Γάζας στα Ηνωμένα Έθνη

Politico: Η Γερμανία προτείνει να περάσει ο έλεγχος της Γάζας στα Ηνωμένα Έθνη
Eduardo Munoz/ AP

Στα Ηνωμένα Έθνη προτείνει να περάσει ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας, μετά τον πόλεμο η Γερμανία, όπως αποκαλύπτει έγγραφο το οποίο επικαλείται το Politico

Με τις συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» να «φουντώνουν», η γερμανική πρόταση, που περιλαμβάνεται σε ένα ανεπίσημο έγγραφοnon paper προς την ΕΕ), με χρονολογία 21 Οκτωβρίου, αναφέρεται πως «ο στόχος του Ισραήλ είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε: ποτέ ξανά η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες του».

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έγγραφο αυτό σημειώνει πως «είναι σαφές ότι αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα».

Ανάμεσα στα πέντε σενάρια που περιγράφει για το μέλλον του πολιορκημένου θύλακα βρίσκεται και η πρόταση να αναλάβει ο ΟΗΕ τον έλεγχο της περιοχής.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, στόχος είναι η «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων)» με «μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση» προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, «ιδανικά» μέσω εκλογών «και σε συνδυασμό με έναν διεθνή συνασπισμό που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».

Το έγγραφο αυτό περιγράφει το σενάριο αυτό ως μια επιλογή που «θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική προοπτική, καθώς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Αίγυπτος είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν τη μετάβαση αυτή και η επιστροφή στο προηγούμενο status quo ή σε μια εκ νέου ισραηλινή κατοχή δεν είναι λύσεις πολιτικά επιθυμητές».

Το έγγραφο καταλήγει στο γεγονός ότι «η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της συζήτησης» και τονίζει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να σταθεροποιηθεί βιώσιμα μόνο μέσω μιας επανεκκίνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, η γερμανική πρόταση έχει εξοργίσει Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ