ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αστυνομική επιχείρηση κατά Ισλαμικού Κέντρου ύποπτου για δεσμούς με Ιράν και Χεζμπολάχ

Γερμανία: Αστυνομική επιχείρηση κατά Ισλαμικού Κέντρου ύποπτου για δεσμούς με Ιράν και Χεζμπολάχ
Γερμανοί αστυνομικοί (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Daniel Roland

Εφόδους σε 54 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο έρευνας για ένα κέντρο με έδρα το Αμβούργο, το οποίο θεωρείται ύποπτο για την προώθηση της ιρανικής ιδεολογίας και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ πραγματοποίησε την Πέμπτη (16/11) η γερμανική αστυνομία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου (IZH), βρίσκεται εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δραστηριότητες της ομάδας αποσκοπούν στη διάδοση της «επαναστατικής αντίληψης» του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέχει στήριξη σε απαγορευμένες δραστηριότητες στη Γερμανία της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει ανταλλάξει επανειλημμένα πυρά με το Ισραήλ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα τον περασμένο μήνα.

Το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου διευθύνει ένα τζαμί στο Αμβούργο. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ασκεί σημαντική επιρροή ή πλήρη έλεγχο σε ορισμένα άλλα τζαμιά και ομάδες και ότι συχνά προωθούν μια «σαφώς αντισημιτική και αντιισραηλινή στάση». Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί, ενώ θα αξιολογηθεί το υλικό που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και την Τετάρτη (15/11) στο Αμβούργο και σε έξι άλλα γερμανικά κρατίδια - τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία στο νότο, το Βερολίνο και την Έσση, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία στα δυτικά και βορειοδυτικά. Εκτός από το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου, στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται επίσης πέντε άλλες ομάδες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούν υποοργανώσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ