ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Καμπανάκι ΟΗΕ για θλιβερό ρεκόρ προσφύγων - «Να φύγετε» ζητά το καθεστώς

Σουδάν: Καμπανάκι ΟΗΕ για θλιβερό ρεκόρ προσφύγων - «Να φύγετε» ζητά το καθεστώς
AP Photo

Μαύρα σύννεφα πολέμου υψώνονται πάνω από το Σουδάν. Όπως κατήγγειλε χθες, Πέμπτη 16/11, ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, η σύρραξη στο Σουδάν εξαπλώνεται σε νέους τομείς της χώρας που κατέχει ήδη το τραγικό παγκόσμιο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των εκτοπισμένων και των προσφύγων.

«Το Σουδάν είναι αντιμέτωπο με ολοένα χειρότερες καταστροφές που ενώνονται η μια με την άλλη και καταστροφική κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η διπλωμάτις Μάρθα Άμα Ακάγια Πόμπι από τη Γκάνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας

Έπειτα από επτά μήνες πολέμου ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, παραστρατιωτικοί), με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, «σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», τόνιζε τη Δευτέρα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αξιωματούχος αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Η σύρραξη για την εξουσία που ξέσπασε τη 15η Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, κατά εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, που όμως θεωρείται πολύ υποτιμημένη.

«Πέρα από το Νταρφούρ, φονικές συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, στην Ομντουρμάν και στην Μπαχρί (...) και επίσης στη Νότια Κορντοφάν, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από την Ελ Ουμπάιντ και τη Βόρεια Κορντοφάν», ανέφερε η κυρία Ακάγια Πόμπι, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας αρμόδια για την Αφρική.

Όμως «οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται σε νέες περιοχές, όπως οι πολιτείες Γκεζίρα, του Λευκού Νείλου και του Δυτικού Κορντοφάν, εκθέτοντας κι άλλους αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις» σε κίνδυνο, πρόσθεσε η Μάρθα Άμα Ακάγια Πόμπι, η οποία αναπλήρωνε χθες τον Αντόνιο Γκουτέρες.

AP Photo/Sam Mednick

Επέμεινε πως στο Σουδάν πλέον εκτυλίσσεται η «μεγαλύτερη κρίση στον κόσμο ως προς τον εκτοπισμό πληθυσμού», καθώς οι πολίτες της χώρας που έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φθάνουν τους «7,1 εκατομμύρια».

Επιπροσθέτως, ο ΟΗΕ δεν έχει μπορέσει να διανείμει «βοήθεια ζωτικής σημασίας» παρά σε 4,1 εκατ. Σουδανούς, δηλαδή «μόλις το 22% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη όπως κατέγραψαν ανθρωπιστικές οργανώσεις το 2023», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, έκανε λόγο για βιαιότητες «μεγάλης κλίμακας» εναντίον της φυλής Μασαλίτ στο Νταρφούρ και «κλιμάκωση» των συγκρούσεων που έχουν φυλετικά και εθνοτικά κίνητρα στο κράτος της ανατολικής Αφρικής.

Οι ΔΤΥ εννοούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το Νταρφούρ, αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν όπου ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες πως θα διαπραχθεί νέα «γενοκτονία», έπειτα από εκείνη που διαπράχθηκε τα χρόνια του 2000 από τους Τζαντζαουίντ –πρόγονοι των ΔΤΥ– για λογαριασμό του δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ.

«Να τερματίσει αμέσως
το έργο της πολιτικής αποστολής ο ΟΗΕ»

Στο μεταξύ το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν αξίωσε χθες, Πέμπτη 16/11, τα Ηνωμένα Έθνη να «τερματίσουν αμέσως» την πολιτική αποστολή τους στη χώρα (UNITAMS), με επιστολή του ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Σαντέκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Η κυβέρνηση του Σουδάν ζητεί τα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν αμέσως την αποστολή UNITAMS. Ταυτόχρονα, θα επιθυμούσαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η κυβέρνηση του Σουδάν παραμένει δεσμευμένη στην εποικοδομητική συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γραμματεία» του ΟΗΕ, σημειώνεται στην επιστολή του κ. Σαντέκ προς τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σκοπός της εγκαθίδρυσης της αποστολής (ήταν) να βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν μετά την επανάσταση του Δεκεμβρίου του 2018», πρόσθεσε, κρίνοντας πως οι επιδόσεις της στην προσπάθεια επίτευξής του «ήταν απογοητευτικές».

Ερωτηθείς για την αξίωση του Χαρτούμ, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, περιορίστηκε να πει πως η επιστολή παρελήφθη και διανεμήθηκε στα κράτη μέλη του ΣΑ.

O ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν και επικεφαλής της αποστολής, ο γερμανός διπλωμάτης Φόλκερ Πέρτες, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως παραιτείται, τρεις μήνες και πλέον αφότου ανακηρύχθηκε persona non grata, καθώς του επιρρίφθηκαν ευθύνες για το ξέσπασμα του πολέμου για την εξουσία ανάμεσα στους δυο στρατηγούς που προχώρησαν μαζί στο πραξικόπημα του 2021, προτού γίνουν αντίπαλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ