ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Ο ΟΗΕ φοβάται για ανθρωπιστική καταστροφή στο Νταρφούρ

Σουδάν: Ο ΟΗΕ φοβάται για ανθρωπιστική καταστροφή στο Νταρφούρ
AP Photo/Sam Mednick, file

Το Νταρφούρ, οι κάτοικοι του οποίου ζουν έναν «εφιάλτη», έπειτα από εβδομάδες πολέμου στο Σουδάν, οδεύει προς μια νέα «ανθρωπιστική καταστροφή», την οποία ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει, τόνισε σήμερα ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Το Νταρφούρ οδεύει πολύ γρήγορα προς μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ο κόσμος δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό. Όχι για άλλη μια φορά», παρακαλεί στην ανακοίνωσή του ο Γκρίφιθς.

Στις αρχές του αιώνα το Νταρφούρ έγινε το πεδίο ενός πολέμου από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 300.000 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

«Καθώς ο πόλεμος στο Σουδάν μπαίνει στον τρίτο μήνα, η ανθρωπιστική κατάσταση σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να επιδεινώνεται», σημείωσε ο Γκρίφιθς, κάνοντας λόγο για 1,7 εκατ. εκτοπισμένους και μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά και για τους εκατοντάδες νεκρούς από τις μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου οι κάτοικοι ζουν έναν εφιάλτη: μωρά πεθαίνουν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, μητέρες και παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό, καταυλισμοί εκτοπισμένων πυρπολούνται, κορίτσια βιάζονται, τα σχολεία κλείνουν, ολόκληρες οικογένειες τρώνε φύλλα για να επιβιώσουν», περιέγραψε. «Η διακοινοτική βία εξαπλώνεται, απειλώντας να πυροδοτήσει τις εθνοτικές εντάσεις που υποδαύλισαν τη φονική σύρραξη πριν από 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο στρατηγός Νταγκλό, επικεφαλής τότε της αραβικής πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, εφάρμοσε την πολιτική της «καμένης γης» απέναντι στις εθνοτικές μειονότητες του Νταρφούρ, κατ’ εντολή του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ. Το 2013, η Τζαντζαουίντ μετατράπηκε στη ΔΤΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ