ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι πιέσεις στον Νετανιάχου για τους ομήρους - Θολό το τοπίο για επίτευξη εκεχειρίας

Εντείνονται οι πιέσεις στον Νετανιάχου για τους ομήρους - Θολό το τοπίο για επίτευξη εκεχειρίας
Συγγενείς των ομήρων έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο AP Photo/Mahmoud Illean

Το θέμα των ομήρων ρίχνει βαριά τη σκιά του στο Ισραήλ, που συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα και να διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, εν μέσω διαρροών ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.  

Η αλήθεια είναι ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει διχαστεί καθώς από τη μία υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να σώσει όσους περισσότερους ομήρους μπορεί και οι άλλοι ότι πρέπει να συνεχίζουν να πλήττουν τη Χαμάς με κάθε μέσο.

Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν την επιτυχία του πολέμου: απελευθέρωση των ομήρων, καταστροφή των σηράγγων και εξόντωση των ανώτερων διοικητών της Χαμάς.

Αυτό ουδόλως ενδιαφέρει το πλήθος διαδηλωτών που βρέθηκε στην Καισάρεια, έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού , απαιτώντας την παραίτησή του.

«Μπίμπι, ο χρόνος τελειώνει - ο λαός απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων. Παραιτήσου, τι άλλο θα πρέπει να θυσιάσουμε; Πάρε τα 64 σου, ελευθέρωσε τους 239 τώρα - είσαι υπεύθυνος για αυτή την τεράστια αποτυχία», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τα πλακάτ που κρατούσαν έγραφαν: «Εσείς φταίτε, πόσο ακόμα αίμα πρέπει να χυθεί; Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο Νετανιάχου φταίει».

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες και εμφάνιζαν εικόνες των ομήρων: «Χρηματοδοτήσατε τη Χαμάς. Προστατεύσατε τη Χαμάς, τη Σινουάρ, και δείτε το αποτέλεσμα - είστε υπεύθυνοι για αυτό το τεράστιο λάθος».

ΠΗΓΗ: AP Photo/Mahmoud Illean

Οι οικογένειες και οι υποστηρικτές των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ολοκλήρωσαν το τελευταίο σκέλος της πενθήμερης διαμαρτυρίας με αίτημα την επιστροφή τους, από το Τελ Αβίβ μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ το βράδυ του Σαββάτου (18/11).

Η πορεία ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να πιεστεί ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του να δώσουν προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή των ομήρων της Χαμάς κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: AP Photo/Mahmoud Illean

Μόνο κάποιες οικογένειες έχουν συναντηθεί με τον Νετανιάχου μετά τις επιθέσεις γεγονός που έχει προκαλέσει οργή σε εκατοντάδες άλλους συγγενείς.

«Θέλουμε να έρθει να μας συναντήσει... και να κάνει το σωστό», δήλωσε στο CNNi ο Γκιλ Ντίκμαν, του οποίου η ξαδέλφη Καρμέλ Γκατ απήχθη.

Κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους λέει η Washington Post

Πάντως η Washington Post σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Χαμάς βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία μέσω διαμεσολαβητών από το Κατάρ που θα απελευθερώσει δεκάδες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι από τρομοκράτες στη Γάζα, με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών.

Στα επίμαχα σημεία περιλαμβάνονται το πόσες ημέρες θα διαρκέσει μια πιθανή παύση των μαχών, ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν και το αίτημα της Χαμάς να σταματήσει το Ισραήλ να πετάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης πάνω από τη Γάζα, σύμφωνα με διάφορες πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ορισμένες οικογένειες ζήτησαν από την κυβέρνηση να εξετάσει μια συμφωνία «όλοι για όλους», η οποία προτάθηκε από τη Χαμάς. Μια τέτοια συμφωνία θα περιελάμβανε την ανταλλαγή των ομήρων με όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές - περίπου 6.630 άτομα.

Την πληροφορία την διέψευσαν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο ίδιος ο Νετανιάχου λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία προσώρας.

Τι σημαίνει η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων των Ισραηλινών

Μια ισραηλινή επίθεση στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διέφυγαν από την Πόλη της Γάζας στον βορρά να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, πόλης με πληθυσμό άνω των 400.000, επιδεινώνοντας μια ανθρωπιστική κρίση.

Η σύγκρουση έχει ήδη οδηγήσει στον εκτοπισμό περίπου των δύο τρίτων του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Λωρίδας της Γάζας.

Μια προέλαση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι ωστόσο πιο περίπλοκη και θανατηφόρα από αυτήν στον βορρά, καθώς μαχητές της Χαμάς βρίσκονται σε κρυψώνες κάτω από το έδαφος στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, δήλωσε υψηλόβαθμη ισραηλινή πηγή και δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η επόμενη μέρα για τη Λωρίδα της Γάζας

Σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιτίθεται σε μια εκεχειρία, ανέφερε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην Washington Post ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του Μπάιντεν, ο Νετανιάχου δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στην σημερινή της μορφή δεν είναι ικανή να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δεν έχει αποκαλύψει κάποια στρατηγική για τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις Νετανιάχου και κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εθνική στήριξη προς τον Νετανιάχου και τον κυβερνητικό του συνασπισμό καταρρέει, παρά τη συνεχιζόμενη συντριπτική υποστήριξη στο Ισραήλ για τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Ήδη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της χώρας Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι είναι καιρός να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός με έξι θητείες και κάλεσε το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να τον εκδιώξει. Ωστόσο, ο Λαπίντ δεν έφτασε στο σημείο να ζητήσει νέες εκλογές, λέγοντας αντίθετα ότι το Λικούντ θα πρέπει να προτείνει έναν εναλλακτικό ηγέτη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, είτε από κοινωνική άποψη είτε από άποψη ασφάλειας», δήλωσε ο Λαπίντ στο κανάλι 12 του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ