ΚΟΣΜΟΣ

Χαβιέρ Μιλέι: Ο νέος ηγέτης της Αργεντινής με το... αλυσοπρίονο και η δημοφιλής κωμικός Πρώτη Κυρία

Χαβιέρ Μιλέι: Ο νέος ηγέτης της Αργεντινής με το... αλυσοπρίονο και η δημοφιλής κωμικός Πρώτη Κυρία
AP Photo/Rodrigo Abd

Ο άκρως φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, που υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία να εφαρμόσει «θεραπεία σοκ» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής, είναι ο επόμενος πρόεδρος της τρίτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, καθώς κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στην επινίκια ομιλία του ο Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε πως «σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής» και «η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», κάνοντας λόγο το «τέλος του μοντέλου της πολιτικής κάστας» το οποίο «έκανε φτωχούς» τους πολίτες της Αργεντινής, και της υιοθέτησης «του μοντέλου της ελευθερίας» προκειμένου «να γίνουμε ξανά παγκόσμια δύναμη».

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε προεκλογικά ριζοσπαστικά μέτρα στο πλαίσιο θεραπείας-σοκ, μεταξύ άλλων την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του πέσο και τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, που διεμήνυσε πως θα περάσει από «αλυσοπρίονο», δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις για μεγάλο μέρος των πολιτών.

Μολαταύτα προσέλκυσε στρώματα του πληθυσμού που λένε ότι έχουν απαυδήσει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με βασικά χαρακτηριστικά τον τριψήφιο πληθωρισμό που πλησιάζει το 150%, τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, το μεγάλο εξωτερικό χρέος (44 δισεκ. δολάρια).

Η νίκη του κ. Μιλέι αναμένεται να μεταμορφώσει, πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής, καθώς βάζει τέλος στην εναλλαγή των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία, και την εξωτερική της πολιτική, καθώς ο επόμενος πρόεδρος έχει πει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, κι έχει εξαγγείλει πως θα επιδιώξει πολύ στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.

Έχει ταχθεί σθεναρά εναντίον της άμβλωσης, δηλώνει υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον (αργεντινό) πάπα Φραγκίσκο σοσιαλιστή «πουτ**** γιο».

Μετά τον πρώτο γύρο εξασφάλισε την υποστήριξη μερίδας της «κλασικής» δεξιάς, κάτι που ενδέχεται να μετριάσει κάπως το πολιτικό του πρόγραμμα.

Φάτιμα Φλόρες: Η νέα Πρώτη Κυρία της Αργεντινής

Στο πλευρό του, στην επινίκια ομιλία του νέου προέδρου της Αργεντινής, βρισκόταν και η σύντροφός του, Φατίμα Φλόρες, η νέα Πρώτη Κυρία της χώρας.

AP Photo/Rodrigo Abd

Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές κωμικούς ηθοποιούς στην Αργεντινή, αρκετά δημοφιλής για τις τολμηρές, σατιρικές μιμήσεις της.

Η 42χρονη σταρ έγινε ευρέως γνωστή μιμούμενη την Κριστίνα Κίρχνερ, την πρώην πρόεδρο και πρώην πρώτη κυρία της Αργεντινής, ενώ συνολικά μιμείται πάνω από 20 προσωπικότητες της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής της Αργεντινής.

Με τον νέο προέδρο της Αργεντινής συναντήθηκαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον Δεκέμριο του 2022 και ξεκίνησαν να βγαίνουν τον Ιούλιο του 2023, περιοδος που ακόμα η Φατίμα ήταν παντρεμένη με τον επί 22 χρόνια σύζυγό της.

AP Photo/Mario De Fina

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ηθοποιός, η οποία έχει 1,1 εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της που ψηφίζει, εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στον Χαβιέρ Μιλέι.

Αμέσως μετά, ο Μιλέι μοιράστηκε την εικόνα της λαμπερής συντρόφου του με τους 3,9 εκατομμύρια followers του γράφοντας: «Η ΑΓΑΠΗ μου η Φατίμα Φλόρενς ψήφισε ήδη…!!! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

https://www.instagram.com/reel/ColGtDUAY3K/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ