ΚΟΣΜΟΣ

Skynews: Το παρασκήνιο πίσω από την ελληνική γραβάτα του βασιλιά Καρόλου

Skynews: Το παρασκήνιο πίσω από την ελληνική γραβάτα του βασιλιά Καρόλου
Ο βασιλιάς Κάρολος AP Photo/Peter Dejong

Στην ενδυματολογική επιλογή του βασιλιά Καρόλου στη σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το κλίμα, COP28 στο Ντουμπάι με τη γραβάτα με την ελληνική σημαία αναφέρθηκε εκτενώς το Sky News.

Όπως σημειώνει ο βασιλιάς ήξερε ότι ο κόσμος θα παρακολουθούσε αυτή την ομιλία για την οποία φυσικά θα είχαν γνώση οι Βρετανοί διπλωμάτες.

Έτσι, όταν ο βασιλιάς φοράει μια γραβάτα που απεικονίζει την ελληνική σημαία, λίγες ημέρες μετά από μία διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η κίνηση ήταν φυσικό να προκαλέσει εντύπωση.

Ήταν όμως μια ενδυματολογική δήλωση με κάποια σημασία;

Στην Ελλάδα θεωρήθηκε ως ένδειξη υποστήριξης, αλλά αυτή η υποστήριξη ήταν προσωπική ή πολιτική χειρονομία;

Οι οικογενειακοί δεσμοί με τον πρίγκιπα Φίλιππο

Ο βασιλιάς έχει φυσικά ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, γεννήθηκε στην ελληνική (και δανική) βασιλική οικογένεια.

Θα μπορούσε βέβαια να είναι απλώς ένας αγαπημένος δεσμός. Ο βασιλιάς μισεί τη σπατάλη και συχνά τον βλέπουμε να ξαναφοράει ρούχα που έχει εδώ και καιρό.

Ή ίσως οι διπλωμάτες του Whitehall είδαν μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη ήπια δύναμη του βασιλιά για να στείλουν ένα μήνυμα στην Αθήνα. Είναι αδύνατο να πει κανείς. Αλλά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν θετικά τη γραβάτα.

Όταν τα ρούχα έκρυβαν... μηνύματα

Σίγουρα δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η ενδυματολογική επιλογή ενός μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αποκτά σημασία. Η Κέιτ φόρεσε ουκρανικό μπλε όταν έπαιξε πιάνο στην έναρξη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Η αείμνηστη βασίλισσα φορούσε ως γνωστόν μια στολή στα μπλε και κίτρινα της Ουκρανίας όταν εγκαινίασε μια γραμμή του μετρό το 2022.

Το παλάτι αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την επιλογή της γραβάτας του βασιλιά, ένα ερώτημα πιο εύκολο από αυτά που απασχολούν τη κοινή γνώμη στη Βρετανία.

Η γραβάτα «σκέπασε» το βιβλίο

Ίσως ο βασιλιάς ήλπιζε ότι η παρουσία του στη Σύνοδο και ίσως η γραβάτα του θα τραβούσε την προσοχή από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει λόγω του νέου βιβλίου για τη βασιλική οικογένεια.

Το παλάτι του Μπάκινχαμ εξετάζει αν θα κινηθεί νομικά μετά την αποκάλυψη στην ολλανδική έκδοση του βιβλίου ότι ο βασιλιάς και η πριγκίπισσα της Ουαλίας ήταν εκείνοι που είχαν διερωτηθεί τι χρώμα θα έχει ο γιος του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν.

Ο συγγραφές υποστηρίζει ότι το βιβλίο δεν είχε ονόματα και ο εκδότης έκανε λόγο για λάθος.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921. Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2021, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο του δούκα, ο σημερινός βασιλιάς δήλωσε ότι η χώρα στην οποία γεννήθηκε ο πατέρας του είχε «από καιρό την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

Το Sky News αντιλαμβάνεται ότι η γραβάτα είναι μία από την τρέχουσα συλλογή του βασιλιά, την οποία είχε φορέσει κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol.

Η επίσκεψη έγινε περισσότερο από μια εβδομάδα πριν ξεσπάσει η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ