ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε Ιορδανία, Λίβανο και Υεμένη

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε Ιορδανία, Λίβανο και Υεμένη
AP Photo/Bilal Hussein

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και αποδοκιμασίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν σήμερα σε πολλές αραβικές χώρες.

Στην Ιορδανία, μεγάλη πορεία διοργανώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας Αμμάν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ο λαός απαιτεί λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Εμείς πεθαίνουμε, αλλά η Παλαιστίνη ζει», μεταδίδει η εφημερίδα Al Ghad. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο που οδηγεί τα παιδιά της Γάζας στη λιμοκτονία και στην εξαθλίωση».

Ομάδα διαδηλωτών έφθασε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία στο Αμμάν, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ. Πολλοί από τους κατοίκους της Ιορδανίας, χώρας που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Κατηγορούν την Ουάσινγκτον για την αμέριστη υποστήριξή της στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν από την ιορδανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Στον Λίβανο, δεκάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε σιωπηλή καθιστική διαμαρτυρία κοντά στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, καταδικάζοντας τις δολοφονίες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Γύρω τους διακρίνονταν σάκοι μεταφοράς πτωμάτων, ενώ οι διαδηλωτές είχαν κλείσει τα στόματα τους με ταινίες που έγραφαν «Εκεχειρία στη Γάζα».

AP Photo/Bilal Hussein

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν και σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, στη Σάιντα – προπύργιο των Χούθι στον βορρά της Υεμένης – διαδηλωτές επιδοκίμασαν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και πλοίων ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Χούθι έχουν παρέμβει στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλκαι Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο των απειλών τους εναντίον πλοίων ισραηλινών συμφερόντων, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε δύο «ισραηλινά πλοία» στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ