ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που έζησαν το μακελειό - «Γλυτώσαμε για λίγα λεπτά»

Πράγα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που έζησαν το μακελειό - «Γλυτώσαμε για λίγα λεπτά»
(AP Photo/Petr David Josek)

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το μακελειό στην Πράγα, όπου 24χρονος έσπειρε τον όλεθρο στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου με συνολικά 14 νεκρούς.

Οι εικόνες που έχουν μεταδοθεί από το μακελειό στην Πράγα δείχνουν την απόλυτη φρίκη, με κόσμο τρέχει και να κρύβεται πανικόβλητος, για να γλυτώσει από τις σφαίρες του δράστη, ο οποίος μετά τα όσα έκανε, αυτοκτόνησε.

Για την τύχη που είχε με το μέρος του και τις συγκλονιστικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στο πανεπιστήμιο του Καρόλου στο κέντρο της Πράγας κατά τη διάρκεια του μακελειού με τους 14 νεκρούς μίλησε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Αγγελίδης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ήταν εκεί για διακοπές και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της φονικής επίθεσης.

«Λίγο πριν είχαμε περάσει ακριβώς από το σημείο που έγινε το περιστατικό» δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ότι από τύχη δεν βρίσκονταν στο σημείο που ο 24χρονος δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Είδαμε την επίθεση από ψηλά

«Περάσαμε με το αυτοκίνητο, είχαμε παρκάρει ακριβώς εκεί και είχαμε απομακρυνθεί λίγα μέτρα, δηλαδή είχαμε ανέβει προς το κάστρο της παλιάς πόλης και είδαμε όλο το περιστατικό πανοραμικά. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Αρχίσαμε να ακούμε σειρήνες και ασθενοφόρα» δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία που συνέβαινε μπροστά στα μάτια του.

Και όπως περιέγραψε εξ αρχής ο κ. Αγγελίδης φάνηκε ότι «κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει» εξιστορώντας ότι σοκαρίστηκε μόλις έμαθε περισσότερες πληροφορίες.

Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές την ώρα της επίθεσης του ενόπλου που σκότωσε 15 άτομα και τραυμάτισε 24 ακόμη δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε όλο το σημείο από την αστυνομία και τα ασθενοφόρα.

«Δεν μπορούσε να περάσει κανείς. Αυτό που βλέπαμε εμείς από το σημείο που ήμασταν ήταν κόσμο πανικόβλητοι, έτρεχαν παντού πολλά ασθενοφόρα, σειρήνες. Επικρατούσε ένας πανικός στο σημείο και στους γύρω δρόμους».

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης που είχε παρκάρει στο σημείο το αυτοκίνητό του η γέφυρα του Καρόλου, που είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Πράγας εκείνη τη στιγμή, είχε πάρα πολύ κόσμο και στο σημείο που βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του.

(AP Photo/Petr David Josek)

Μιλώντας για το τι ακολούθησε μετά τη λήξη του περιστατικού με τους πυροβολισμούς δήλωσε ότι χθες ήταν πολύ περιορισμένη η κυκλοφορία στους δρόμους της Πράγας. «Βλέπαμε παντού αστυνομικούς με περιπολικά, οι οποίοι ανακατεύθυναν τον κόσμο σε διάφορες πλευρές. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο γιατί θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο» ανέφερε ο κ. Αγγελίδης που παραμένει στην Πράγα για τις εορτές των Χριστουγέννων.

«Είμαστε όλοι σε σοκ»

Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν, εγώ δίδασκα στο κτίριο της Πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κύριο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για να δούμε ποιοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα θύματα. Είμαστε όλοι σε σοκ γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας» ανέφερε σε δηλώσεις του στο OPEN.

«Φρικτή προμελετημένη πράξη»

Οι αρχές αναζητούν τα κίνητρα του μακελάρη αποκλείοντας προς το παρόν το σενάριο της τρομοκρατίας ενώ δεν αποκλείεται ο 24χρονος φοιτητής που είτε αυτοκτόνησε είτε έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών να έχει σκοτώσει και τον πατέρα του.

Οι αρχές στην Πράγα κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη» με άγνωστα τα κίνητρα αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για μια διαταραγμένη προσωπικότητα.

Στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο 23χρονος φοιτητής φέρεται ότι ήθελε να αυτοκτονήσει, ενώ έγραφε ότι τον ενέπνεε πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στη Ρωσία.

Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ