ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Πράγα: Τα κίνητρα του δράστη - Βίντεο από τους πυροβολισμούς και το χρονικό

Μακελειό στην Πράγα: Τα κίνητρα του δράστη - Βίντεο από τους πυροβολισμούς και το χρονικό
Μία γυναίκα αφήνει κερί έξω από το χώρο του μακελειού AP Photo/Petr David Josek

Ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ που βρίσκεται πίσω από το μακελειό στην Πράγα όπου έχασαν  τη ζωή τους 15 άτομα συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, σύμφωνα με την αστυνομία έφυγε από το χωριό Χοστούν 20 χιλιόμετρα δυτικά της τσεχικής πρωτεύουσας, αφού πρώτα πυροβόλησε τον πατέρα του ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός.

Ο ίδιος ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Καρόλου που εδρεύει στη σχολή τεχνών στην πλατεία Πάλαχ και μάλιστα και μάλιστα περιγράφεται ως ένας «σαφώς αφοσιωμένος φοιτητής».

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα φέτος, ένας άνδρας με το ίδιο όνομα που έφερε ο δράστης κέρδισε βραβείο από το Πολωνικό Ινστιτούτο της Πράγας για πτυχιακή εργασία σχετικά με τα επαναστατικά γεγονότα του 1846 στην Κρακοβία και άλλες περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, επρόκειτο να παρακολουθήσει διάλεξη σήμερα το απόγευμα σε ξεχωριστό πανεπιστημιακό κτήριο στην οδό Τσελέτνα, λίγα λεπτά με τα πόδια από τη σχολή τεχνών και λίγο έξω από την πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας. Οι αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί στο σημείο αναζητώντας τον αρκετή ώρα πριν από τους πυροβολισμούς.

«Εμπνεύστηκε από φρικτά γεγονότα»

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ, δήλωσε ότι είχε πάει στην Πράγα για να αφαιρέσει τη ζωή του και ότι «εμπνεύστηκε από ένα φρικτό γεγονός, ένα παρόμοιο γεγονός, στο εξωτερικό».

Αν και ανεπιβεβαίωτο, το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως πυροβολισμοί της 7ης Δεκεμβρίου στο Μπριάνσκ της νότιας Ρωσίας, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή του πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του δημάρχου της Πράγας, Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, «Πάντα πιστεύαμε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν μας αφορούσε. Τώρα αποδεικνύεται ότι, δυστυχώς, ο κόσμος μας αλλάζει επίσης και το πρόβλημα του μεμονωμένου δράστη αναδύεται και εδώ». Πρόκειται για το χειρότερο μακελειό που συγκλονίζει τη χώρα από την ανεξαρτησία της Τσεχίας πριν από 30 χρόνια.

Η στιγμή που «σπέρνει» τον θάνατο

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η μαζική δολοφονία φοιτητών στην Πράγα από τον νεαρό συμφοιτητή τους. Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν τη φρίκη που έζησαν τα θύματα ενώ ο μακελάρης από ένα μπαλκόνι πυροβολούσε εντός, ενώ εκείνος βρισκόταν εκτός της σχολής.

Όπως έχει γίνει γνωστό περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση του ενόπλου.

Σοκαρισμένος και ο Τσέχος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση ενόπλου στο Πανεπιστήμιο που άφησε πίσω της 15 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τον δράστη, καθώς και δεκάδες τραυματίες.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα... Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για διεθνή τρομοκρατία»

Από την πλευρά του, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε ότι η πολύνεκρη επίθεση σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα δεν φέρεται να έχει σχέση με τη «διεθνή τρομοκρατία».

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Ρακούσαν σε δημοσιογράφους.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία σε νεότερο απολογισμό, περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλου στην επίθεση.

«Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της τσεχικής Αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Όπως τόνισε, ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ήταν φοιτητής στη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου.

Το χρονικό και η «σύνδεση» με μακελειό στη Ρωσία

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτήριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως. Σύμφωνα με τις καταγραφές των Αρχών: «Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά.

«Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης ενδέχεται να «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άλλος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου. Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

«Μισώ τον κόσμο» έγραφε στο Telegram

Τα τελευταία μηνύματα του δράστη του μακελειού στην Πράγα στο Telegram βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα και οι τραυματίες είναι δεκάδες. Νεκρός νωρίτερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε βρεθεί και ο πατέρας του 24χρονου.

«Γ@μ@μ@νη μέρα, γ@μ@μ@νη ζωή» και «πίνω τσάι και θέλω να αυτοκτονήσω» έγραφε πριν από λίγα 24ωρα. «Μισώ τον κόσμο και θέλω να προκαλέσω όσο περισσότερο πόνο μπορώ», έγραψε επίσης.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Αλίνα Αφανάσκινα με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

«Κρυφτείτε και μείνετε στο έδαφος»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τη στιγμή που άρχισαν να πέφτουν οι πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στο κέντρο της Πράγας που οδήγησαν στο θάνατο 15 άτομα συμπεριλαμβανομένου του δράστη, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 30.

Ο Τομ Λις 34 ετών και η σύζυγός του Ρέιτσελ 31 ετών, που ήταν στην Πράγα για τον μήνα του μέλιτος δειπνούσαν σε εστιατόριο της πόλης, περιγράφουν τη στιγμή που αστυνομικός τους είπε να μην κουνηθούν από τη θέση τους και να κρυφτούν όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Ένας αστυνομικός μπήκε μέσα και άρχισε να φωνάζει δυνατά σε κάτι που υποθέτω ότι ήταν τσεχικά.

Τον ρώτησα στα αγγλικά και μου είπε ότι υπάρχει ενεργός δράστης και ότι έπρεπε να μείνω μέσα και να μείνω κάτω.

Το προσωπικό ήταν πολύ ήρεμο, έσβησε όλα τα φώτα πολύ γρήγορα και μας προέτρεψε να παραμείνουμε ήρεμοι. Το εστιατόριο ήταν σχετικά ήσυχο.

Ο αστυνομικός έφυγε επειγόντως και εμείς σταθήκαμε στη γωνία του εστιατορίου», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ