ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Συνελήφθη άνδρας που ήθελε να επαναλάβει το μακελειό της Πράγας

Σλοβακία: Συνελήφθη άνδρας που ήθελε να επαναλάβει το μακελειό της Πράγας
H αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην Πράγα μετά το μακελειό AP Photo/Petr David Josek

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησε η αστυνομία της Σλοβακίας ο οποίος είχε απειλήσει να πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο μακελειό με τους μαζικούς πυροβολισμούς της Πέμπτης (21/12) στην Πράγα.

Πρόκειται για έναν 64χρονο ο οποίος συνελήφθη στη βόρεια πόλη Ζίλινα αφού κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης υποστηρίζοντας ότι σκόπευε να κάνει «ό,τι συνέβη στην Πράγα».

Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για διάδοση γενικού συναγερμού, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Η σλοβακική αστυνομία αναφέρει ότι ο άνδρας που συνελήφθη εκεί κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το ίδιο βράδυ για να πει ότι ήθελε να αποκτήσει ένα όπλο για να πραγματοποιήσει μια παρόμοια σφαγή.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς οπλισμένους με αυτόματα όπλα να σπάνε την πόρτα του διαμερίσματός του λίγο αργότερα και να τον συλλαμβάνουν.

Την Πέμπτη (21/12) ένας φοιτητής άνοιξε πυρ σε πανεπιστήμιο της Πράγας, σκοτώνοντας 14 άτομα.

Η τσεχική αστυνομία έχει επίσης προβεί σε αρκετές συλλήψεις μετά τους πυροβολισμούς.

Ένας άλλος άνδρας συνελήφθη αφού απείλησε να σκοτώσει τα επιζώντα μέλη της οικογένειας του δράστη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα όπλο που κατείχε νόμιμα στο σπίτι του στην περιοχή Vysocina νοτιοανατολικά της Πράγας.

Το βράδυ της Παρασκευής (22/12) οι αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα χωριό στη δυτική περιοχή Plzen, αφού ένας άνδρας απείλησε να πυροβολήσει τους γείτονές του. Συνελήφθη, αλλά διαπιστώθηκε ότι ήταν μεθυσμένος και άοπλος.

Μετά το μακελειό υπήρξαν και άλλα περιστατικά ασφαλείας που προκάλεσαν την κινητοποίηση των αρχών.

Μια ένοπλη μονάδα αντιμετώπισης στάλθηκε στην πολυσύχναστη διασταύρωση IP Pavlova της Πράγας το βράδυ της Παρασκευής (22/12) μετά από αναφορές για έναν άνδρα που κρατούσε χειροβομβίδα. Οι ειδικοί πυροτεχνίας που κλήθηκαν στο σημείο δήλωσαν ότι το όπλο ήταν απομίμηση.

Δύο άνδρες -που περιγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης ως αλλοδαποί- συνελήφθησαν. Η κυκλοφορία του τραμ και των δρόμων διακόπηκε προσωρινά και οι συρμοί του μετρό δεν σταμάτησαν στο σταθμό μέχρι να δώσει η αστυνομία το πράσινο φως.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο τερματικός σταθμός 2 του αεροδρομίου της Πράγας εκκενώθηκε για λίγο, αφού ένας «αγγλόφωνος άνδρας» τηλεφώνησε στην αστυνομία για να πει ότι υπήρχαν πέντε βόμβες τοποθετημένες στο αεροδρόμιο. Οι πτήσεις δεν επηρεάστηκαν και ο τερματικός σταθμός άνοιξε εκ νέου αφού σαρώθηκε για εκρηκτικά.

Οι περισσότεροι Τσέχοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 24 Δεκεμβρίου. Οι φετινές γιορτές πραγματοποιούνται αμέσως μετά την ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος Πιετρ Πάβελ κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Ας σεβαστούμε τον πόνο τους και ας μην τους αφήσουμε να τον υποφέρουν μόνοι τους», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Η αλληλεγγύη μας, η βοήθειά μας, αλλά και η διακριτικότητα και η προσοχή μας θα τους δώσουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν σταδιακά αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ