ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την Πράγα σε συναγερμό όλη η Ευρώπη - Φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στις γιορτές

Μετά την Πράγα σε συναγερμό όλη η Ευρώπη - Φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στις γιορτές
Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά εκεί που συχνάζει πολύς κόσμος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Petr David Josek

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι Αρχές στην Ευρώπη με τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος μέσα στις ημέρες των γιορτών να πλανάται, ιδιαίτερα μετά το μακελειό που έγινε προ ημερών στην Πράγα και ακόμα συγκλονίζει τον κόσμο.

Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί κυρίως σε τόπους λατρείας Χριστιανών, δημόσιες υπηρεσίες και κτήρια, θεματικά πάρκα, αγορές, αλλά και μουσεία που μέσα στις γιορτές συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες. Φόβους για τρομοκρατική επίθεση έχουν εκφράσει παράλληλα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, με αυξημένη την επικινδυνότητα το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι στόχοι ενδέχεται να είναι ναοί στην Κολωνία, τη Βιέννη και τη Μαδρίτη. Παράλληλα, το επίπεδο επικινδυνότητας έχει ανέβει και στη Δανία, αλλά και στην Ολλανδία.

Συλλήψεις στην Αυστρία

Μόλις σήμερα, οι Αρχές στην Αυστρία ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρία άτομα για τα οποία υπήρξαν υποψίες ότι συνδέονται με ένα ισλαμιστικό δίκτυο. Στη Βιέννη και το Βερολίνο ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι αρχικές συλλήψεις, που έγιναν το Σάββατο (23/12), ήταν τέσσερις, όμως ένας αφέθηκε ελεύθερος. Ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας σημείωσε πάντως ότι «δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή επίθεσης» στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας λόγω μιας «ισλαμιστικής» απειλής, όπως την αποκάλεσαν. Οι πιστοί που θέλουν να παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία θα περάσουν από αυστηρό έλεγχο στην είσοδο του ναού.

«Αγαπάμε όλες τις παραδόσεις των Χριστουγέννων και δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν», είπε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μιλώντας σήμερα στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke.

«Όμως αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα την ισλαμιστική τρομοκρατική απειλή και είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν τους ισλαμιστικούς κύκλους και ενεργούν αναλόγως, «όπως δείχνουν τα μέτρα που εφαρμόζονται».

Η Bild ανέφερε επίσης ότι ένας ύποπτος συνελήφθη στη Γερμανία. Οι συλληφθέντες φέρονται ότι είναι Τατζίκοι που ήθελαν να διαπράξουν επιθέσεις εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ΕΙ-Κ), ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Από την έρευνα που έγινε το βράδυ του Σαββάτου (23/12) στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας δεν βρέθηκε κανένα ύποπτο αντικείμενο.

Ιταλία: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία, με στόχο την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως ορίζει ειδική εγκύκλιος του υπουργείου εσωτερικών της Ρώμης, η οποία εστάλη στους νομάρχες της χώρας.

Οι σχετικές οδηγίες αφορούν την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και των δραστηριοτήτων πρόληψης κάθε είδους επίθεσης -με πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από κεντρικά σημεία των ιταλικών πόλεων- δεδομένων των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν νέες, θεαματικές κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι περισσότερες προσπάθειες θα καταβληθούν ανήμερα την πρωτοχρονιά και την παραμονή, όταν οι δρόμοι και οι πλατείες των ιταλικών πόλεων γεμίζουν ντόπιους και τουρίστες, λόγω και των παραδοσιακών, πλέον, υπαίθριων συναυλιών της 31ης Δεκεμβρίου.

Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται «ειδικοί έλεγχοι» της τροχαίας, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων από τη βορειότερη περιφέρεια της χώρας, το 'Ανω Αδίγη, μέχρι την Σικελία.

Απετράπη νέα επίθεση στη Γαλλία

Πέντε συλλήψεις για σχεδιασμό τρομοκρατικής απόπειρας πραγματοποίησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην ανατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ από το Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε σύσταση στις αστυνομικές αρχές να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις διαδηλώσεις και τα κτήρια θρησκευτικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Πέντε άτομα, όλοι οι άντρες από 20 μέχρι 23 ετών, συνελήφθησαν σε τρεις διαφορετικές πόλεις, σε γεωγραφικό διαμέρισμα ανατολικά της Γαλλίας. Η αστυνομία θεωρεί ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική απόπειρα οργανωμένα σε ομάδα.

Όλοι οι συλληφθέντες φαίνεται να είναι ισλαμιστές ενώ ένας από τους άνδρες φέρεται να ήταν γνωστός ήδη στις μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι πέντε έχουν τεθεί υπό κράτηση, χωρίς να διευκρινίσει ποιες κατηγορίες τους αποδίδονται.

Πάντα σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής (2/12) στην περιφέρεια του Μερτ-ε-Μοζέλ, στο Νανσί και στις κοντινές κοινότητες Βαντέβρ-λε-Νανσί και Τουλ.

Πράγα: Η στιγμή που πάγωσε την Ευρώπη

Στο μεταξύ, όλο και νεότερα βίντεο έρχονται στο φως εμφανίζουν τον 24χρονο φοιτητή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ονομάζεται Ντέιβιντ Κόζακ, να πυροβολεί αδιακρίτως κατά την διάρκεια της επίθεσης στο πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Πράγα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 24 άλλοι, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τον 24χρονο φοιτητή, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, να βρίσκεται στην οροφή του κτηρίου, να φωνάζει και να ανοίγει πυρ κατά όσων έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν στη γέφυρα που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 24χρονος χρησιμοποιούσε ένα πολυβόλο όπλο ZEV 308 WIN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ