ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ολονύχτιες μάχες - Σιωπή αντί χριστουγεννιάτικων εορτασμών στη Βηθλεέμ

Γάζα: Ολονύχτιες μάχες - Σιωπή αντί χριστουγεννιάτικων εορτασμών στη Βηθλεέμ
Μια φάτνη στα ερείπια έφτιαξαν οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη AP Photo/Leo Correa

Καμία κατάπαυση πυρός δεν υπήρξε την παραμονή των Χριστουγέννων στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον πολιορκημένο θύλακα για 80η ημέρα και τους εορτασμούς στη Βηθλεέμ να έχουν δώσει τη θέση τους στη σιωπή. 

Μάλιστα, οι μάχες ήταν ολονύχτιες, με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής να αναφέρει πως τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (νότια), ενώ στο κέντρο της Γάζας σημειώθηκαν περίπου 50 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί.

Συνολικά το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι σε βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγάζι.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο περίπου δεκαπέντε στρατιωτικών του μέσα σε τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των απωλειών του στις 154 αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον αριθμό αυτό.

«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα στον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να μαχόμαστε» δήλωσε την Κυριακή (24/12) ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τέρατα» επέμεινε στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του. «Αυτή είναι μάχη όχι μόνο του Ισραήλ εναντίον αυτών των βαρβάρων, αλλά επίσης μάχη του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας».

Τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν για τους Χριστιανούς Παλαιστίνιους

«Εν μέσω του πολέμου, κανένας δεν αισθάνεται το εορταστικό πνεύμα» δήλωσε ο Φάντι Σάγεχ, Παλαιστίνιος χριστιανός που έκανε ρεβεγιόν σε μονάδα τεχνητού νεφρού, στο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, όπου ο στρατός διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως θα εντατικοποιούσε τις επιχειρήσεις του.

«Προσευχόμαστε στον Θεό να σταματήσει γρήγορα αυτόν τον πόλεμο, να σταματήσει αυτές τις σφαγές» πρόσθεσε ο εκτοπισμένος νεφροπαθής, που έχει χωριστεί με την υπόλοιπη οικογένειά του: Οι άλλοι έμειναν στην πόλη της Γάζας.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Επιπλέον 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να γυρίσουμε σελίδα», δήλωσε ο πατριάρχης των Λατίνων του πατριαρχείου Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, που πήγε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, στην Δυτική Όχθη, με την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα, την κουφίγια, περασμένη στον λαιμό.

Στην γενέτειρα του Ιησού, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων πρακτικά ακυρώθηκαν με απόφαση των δημοτικών αρχών και κυριαρχεί μία ατμόσφαιρα θλίψης και πένθους.

Μπροστά στη βασική της Γεννήσεως, δεν στήθηκε φάτνη φέτος: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

«Είναι πολύ δύσκολο να γιορτάσεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά η 18χρονη Νικόλ Ναζάρ.

«Η καρδιά μας απόψε βρίσκεται στη Βηθλεέμ»

«Η καρδιά μας απόψε βρίσκεται στη Βηθλεέμ» είπε ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ρώμη την Κυριακή (24/12), στηλιτεύοντας την «αποτυχημένη λογική του πολέμου».

Στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ίσρα αλ Αούφ ξέσπασε, έπειτα από αεροπορικό βομβαρδισμό στη συνοικία όπου βρήκε καταφύγιο.

«Φτάνουν πια τα δεινά! Σταματήστε να κάνετε να υποφέρουν αυτά τα παιδιά, σταματήστε να τους επιβάλλετε οδυνηρό μέλλον», είπε η 27χρονη. «Στο λέω, Νετανιάχου, κάθε παιδί (...) θα μεγαλώσει θέλοντας να εκδικηθεί τον πατέρα του, τη μητέρα του, τον θείο του (...) Στρατός ολόκληρος θα μεγαλώσει με τη διακαή επιθυμία να εκδικηθεί ξανά το Ισραήλ, σταματήστε»

ΠΟΥ: «Αποδεκατισμός» του συστήματος υγείας στη Γάζα

Και ενώ ο άνισος πόλεμος μαίνεται, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και, μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού του θύλακα διατρέχει κίνδυνο να υποστεί μέχρι και λιμό, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X (πρώην Twitter).

Παρά, δε, την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό, που απειλείται κατά μεγάλο μέρος να λιμοκτονήσει, δεν έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο κάποια αξιόλογη αύξηση.

Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ ότι η Πολεμική Αεροπορία του χασεμιτικού βασιλείου προχώρησε στη ρίψη βοήθειας για τους περίπου 800 ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά τους, οι μεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας, την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι αφού συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας σε τέμενος και νοσοκομείο δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως υπέστησαν βασανιστήρια, κάτι που διέψευσε ο ισραηλινός στρατός.

«Μας κράταγαν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα δυο ημέρες. Δεν είχαμε τίποτα ούτε να πιούμε ούτε να φάμε, δεν μας άφηναν να πάμε στις τουαλέτες, μόνο μας χτύπαγαν, μας χτύπαγαν (...)», αφηγήθηκε ο Νάγεφ Αλί, 22 ετών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να διενεργήσει έρευνα για τις συλλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ