ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: 30 νεκροί και μεγάλες υλικές καταστροφές από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ

Ιαπωνία: 30 νεκροί και μεγάλες υλικές καταστροφές από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ
Νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές άφησε ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία EPA/JIJI PRESS/ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μακραίνει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Δευτέρα (1/1) την Ιαπωνία, ενώ μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της νομαρχίας Ισικάουα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των παγιδευμένων στα συντρίμια.

Μάλιστα η γη δεν σταμάτησε να σείεται καθώς καταγράφηκαν πάνω από 155 σεισμικές δονήσεις σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είχαν ισχύ ανώτερη των 3,0 βαθμών.

Οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία από χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, με μέγεθος που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς, προκάλεσαν «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Κισίντα. «Θα χρειαστεί να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Πυρκαγιές συνέχιζαν να μαίνονται σήμερα το πρωί (2/1) στην Ουατζίμα, μικρή, ιστορική πόλη, διάσημη για τα χειροποίητα σκεύη και είδη τέχνης από ξύλο με επικάλυψη από λάκα.

Η πυροσβεστική αδυνατεί να αντεπεξέλθει, δήλωσε αξιωματούχος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» πυρκαγιές και οι κλήσεις για βοήθεια και οι πληροφορίες για ζημιές δεν σταματούν να αυξάνονται, πρόσθεσε.

Πολυώροφη βιοτεχνία όπου κατασκευάζονται διάφορα είδη από λάκα κατέρρευσε, πρόσθεσε.

Στρατιώτες στις πληγείσες περιοχές

Από τον αέρα είναι ορατές εκτεταμένες καταστροφές, από μεγάλη πυρκαγιά στην Ουατζίμα ως αλιευτικά βυθισμένα ή προσαραγμένα στη Σούζου, άλλο λιμένα στη χερσόνησο Νότο.

Πάνω από 32.700 οικιακοί πελάτες δεν είχαν ακόμη ρεύμα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τοπικό πάροχο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα.

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα σταλούν επίσης είδη πρώτης ανάγκης —πόσιμο νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα— αεροπορικώς ή διά θαλάσσης το συντομότερο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση 150 χιλιομέτρων

Ο Μπάρνι Ντέιβις βρισκόταν μέσα στο σπίτι του όταν χτύπησε ο σεισμός τη Δευτέρα.

Μοιράστηκε πλάνα με το BBC - τα οποία δείχνουν βιβλία να πέφτουν από ένα ράφι, κορνίζες φωτογραφιών να χτυπούν στον τοίχο και μια πόρτα ψυγείου να ανοίγει - με τρόφιμα να πέφτουν έξω.

Ο Ντέιβις, ο οποίος φαίνεται να καταφεύγει κοντά στον καναπέ του, είναι καθηγητής αγγλικών με έδρα την πόλη Καναζάουα, περίπου 150 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ιαπωνία

Οι σεισμοί δεν είναι ένα άγωστο φαινόμενο καθώς η νησιωτική χώρα βιώνει περίπου 1.500 κάθε χρόνο.

Έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Και όμως, αυτός ο πιο πρόσφατος σεισμός είναι επίσης μια αξιοσημείωτη ιστορία της επιτυχίας της Ιαπωνίας.

Υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή δρόμων και γεφυρών. Εξαπέλυσε τεράστιες κατολισθήσεις. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων είναι ακόμα όρθια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ