ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ελεύθεροι οι μετανάστες που είχαν απαχθεί στην πολιτεία Ταμαουλίπας

Μεξικό: Ελεύθεροι οι μετανάστες που είχαν απαχθεί στην πολιτεία Ταμαουλίπας
Συναγερμός στις αρχές του Μεξικού για την απαγωγή των 31 μεταναστών AP Photo

Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή 31 μεταναστών από τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό, την Κούβα και άλλες χώρες στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, στο βόρειο Μεξικό,  αφού οι αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 3/1, την απελευθέρωσή τους.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουίζα Αλκάλδε ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι «όπως ενημερωθήκαμε από τον κυβερνήτη Αμέρικο Βιγιαρεάλ, οι 31 μετανάστες που απήχθησαν στην Ταμαουλίπας διασώθηκαν και είναι ασφαλείς», ευχαριστώντας τις κρατικές υπηρεσίες, την εθνοφρουρά και τις ένοπλες δυνάμεις.

Το περασμένο Σάββατο (30/12) ένοπλοι σταμάτησαν ένα λεωφορείο και πήραν ομήρους τους 31 από τους 36 μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό. Οι μετανάστες ταξίδευαν με λεωφορείο από την πόλη Μοντερέι προς τη Ματαμόρος, κοντά στα αμερικανικά σύνορα.

Το λεωφορείο είχε αναχωρήσει από το Μοντερέι με προορισμό τη μεθοριακή πόλη Ματαμόρος, απέναντι από το Μπράουνσβιλ του Τέξας.

Σύμφωνα με την υπουργό Ασφαλείας και Προστασίας του Πολίτη Ρόζα Ισέλα Ροντρίγκες, οι απαχθέντες ήταν υπήκοοι Βενεζουέλας, Ισημερινού, Κολομβίας, Ονδούρας και Μεξικού.

Η Ροντρίγκες είπε ότι η απαγωγή αυτή είναι «ασυνήθιστη» λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων.

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών διέσχισε το 2023 τις χώρες της κεντρικής Αμερικής και το Μεξικό με σκοπό να φτάσει στις ΗΠΑ, για να γλιτώσει από τη φτώχεια, την εγκληματικότητα και τις συρράξεις.

Η Πολιτεία Ταμαουλίπας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αφού συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων.

Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αποτελούν «την πιο επικίνδυνη χερσαία μεταναστευτική οδό στον κόσμο», με 686 νεκρούς ή αγνοούμενους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ