ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde για «Qatargate»: Η βελγική έρευνα κινδυνεύει να «βαλτώσει»

Le Monde για «Qatargate»: Η βελγική έρευνα κινδυνεύει να «βαλτώσει»
ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / STEPHANIE LECOCQ

Τον κίνδυνο να «βαλτώσουν» οι βελγικές έρευνες για το σκάνδαλο του «Qatargate» εκφράζει σε δημοσίευμά της η γαλλική Le Monde.

Σχεδόν δεκατρείς μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας πολλαπλασιάζονται στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα της Le Monde, μάλιστα, τονίζει πως ορισμένες πηγές κάνουν λόηο για «αδιέξοδο» που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη εγκατάλειψη των ερευνών.

Και ενώ στις 9 Δεκεμβρίου 2022, ξεκίνησαν τεράστιες αστυνομικές επιχειρήσεις στη βελγική πρωτεύουσα, στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκε η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΚ, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι.

Το εάν θα πραγματοποιηθεί δίκη είναι ακόμη μετέωρο, με το δημοσίευμα να επικαλείται μια ανώνυμη πηγή που ισχυρίστηκε πως οι πιθανότητες για τη διεξαγωγή της είναι πλέον «50-50».

Στο μεταξύ, όμως, οι διαρροές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημόσιες δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας τη νευρικότητα των διαφόρων εμπλεκομένων μερών, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2023 ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Frédéric Van Leeuw είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είμαι ομοσπονδιακός εισαγγελέας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τόση πίεση σε μια υπόθεση».

Για να προσθέσει «υπάρχουν διαρροές παντού, υπάρχουν ξένοι δικαστές που επικοινωνούν μαζί μας και μερικές φορές θέλουν να παρέμβουν στην έρευνα, υπάρχει ένα ξέσπασμα εναντίον του προηγούμενου ανακριτή και της οικογένειάς του. Για εμένα, αυτό είναι αηδιαστικό».

Η «παραβίαση» της βουλευτικής ασυλίας ευρωβουλευτών «τροχοπέδη» στην έρευνα

Οι δικαστικές Αρχές, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ερώτημα της «παραβίασης» βουλευτικής ασυλίας προσώπων «κλειδιά» στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, τίθεται το ζήτημα της νομιμότητας της άρσης της ασυλίας της πρώην ευρωβουλεύτριας, με τους Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρκάν να ισχυρίζονται πως η ασυλία που απολάμβανε παραβιάστηκε από την αρχή της έρευνας, γεγονός που θα πρέπει να καταστήσει την ποινική δίωξη «απαράδεκτη».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η υπόθεση δεν ξεκίνησε με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά πέντε μήνες νωρίτερα, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο του εισαγγελέα που καλεί τον ανακριτή να αναλάβει την υπόθεση και να ξεκινήσει έρευνα.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η Εισαγγελία πέρασε στην αντεπίθεση, αμφισβητώντας την ιδέα ότι έχουν διαπραχθεί παρατυπίες, αλλά τώρα διατυπώνεται η υπόθεση ότι το «Qatargate» θα μπορούσε να γίνει «Belgiumgate» υπονομεύοντας όλη τη διαδικασία.

Πάντως, η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή θα βασιστεί σε αυτό που είχε δηλώσει η ίδια στις 9 Δεκεμβρίου 2023 σε βελγικά μέσα: «Κατά παράβαση της ασυλίας μου, βρισκόμουν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία».

Ωστόσο, οποιαδήποτε εξέλιξη αναμένεται πλέον από τον Μάιο και έπειτα και την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών για τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ζήτησε την επανεξέταση όλων των ενεργειών που έγιναν από την έναρξη της έρευνας. Στο μεταξύ, η ανακρίτρια αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ