ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Κατηγορεί τη Νότια Αφρική για «διαστρέβλωση» της πραγματικότητας στη Χάγη

Ισραήλ: Κατηγορεί τη Νότια Αφρική για «διαστρέβλωση» της πραγματικότητας στη Χάγη
Από την ακροαματική διαδικασία στη Χάγη AP Photo/Patrick Post

Για διαστρέβλωση της αλήθειας κάνει λόγο το Ισραήλ κατά την δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης για την εξέταση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής τη οποία κατηγορεί το Τελ Αβίβ για γενοκτονία

Η Νότια Αφρική με την προσφυγή ζητά τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής πολεμικής εκστρατείας στον παλαιστινιακό θύλακα με το επιχείρημα ότι το εβραϊκό κράτος διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες και κατηγόρησε την Νότια Αφρική ότι λειτουργεί ως φερέφωνο της οργάνωσης Χαμάς.

Η Νότια Αφρική «δυστυχώς παρουσίασε στο Δικαστήριο έναν τελείως διαστρεβλωμένο πραγματολογικό και νομικό πίνακα», δήλωσε ο Ταλ Μπέκερ, ένας από τους βασικούς συνηγόρους του Ισραήλ ενώπιον του Δικαστηρίου του ΟΗΕ. «Εάν διαπράχθηκαν πράξεις γενοκτονίας, αυτές διαπράχθηκαν κατά του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, «ο προσφεύγων επιδιώκει να βλάψει το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπισθεί τον εαυτό του ... και να καταστήσει το Ισραήλ ανυπεράσπιστο», είπε ο συνήγορος.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ανακοινώσει την απόφασή του για την λήψη ή μη προσωρινών μέτρων επί της υπόθεσης κρίνοντας αν οι θέσεις της προσφεύγουσας Πρετόριας είναι ευλογοφανείς ή μη εντός του μήνα.

Μία απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το αν οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται μπορεί να χρειασθεί χρόνια.

Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία υπήρξε απάντηση στην γενοκτονία των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Ορίζει ως γενοκτονία τις «ενέργειες που διαπράττονται με πρόθεση την καταστροφή, μερικών ή ολικώς, μίας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ