ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ζητά πρόσβαση σε ισραηλινό λιμάνι για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

ΟΗΕ: Ζητά πρόσβαση σε ισραηλινό λιμάνι για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
AP Photo/Hatem Ali

Τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα Δευτέρα (15/1) από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ προκειμένου να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από σοβαρή διατροφική ανασφάλεια.

Η πρόσβαση στο λιμάνι αυτό είναι «απολύτως απαραίτητη για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες», υπογράμμισαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η πρόσβαση στο λιμάνι της Ασντότ, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, «θα επέτρεπε τη μεταφορά σημαντικά μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας και στη συνέχεια την αποστολή τους απευθείας με φορτηγό προς τις περιοχές της βόρειας Γάζας που έχουν πληγεί πολύ άσχημα, στις οποίες μόνο λίγες αυτοκινητοπομπές έχουν καταφέρει να φθάσουν», εκτιμούν οι τρεις υπηρεσίες.

«Το άνοιγμα του λιμανιού του Ασντότ θα μείωνε τον απαραίτητο χρόνο μεταφοράς τροφίμων προς τους κατοίκους της Γάζας από τον βορρά», είχε δηλώσει στο AFP η περιφερειακή διευθύντρια του PAM για τη Μέση Ανατολή Κορίν Φλάισερ στις αρχές του μήνα.

«Σχεδόν όλοι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας παραλείπουν γεύματα κάθε μέρα και πολλοί ενήλικες θυσιάζονται ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν φαγητό», αναφέρουν οι τρεις υπηρεσίες που υπενθυμίζουν πως μόνο από δύο συνοριακά περάσματα επιτρέπεται αυτή τη στιγμή η προώθηση της βοήθειας.

Τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω του νότιου συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα οδό μεταφοράς της βοήθειας έπειτα από εβδομάδες πίεσης, πλέον του τερματικού σταθμού της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ