ΚΟΣΜΟΣ

Μέτωπο κατά του Πούτιν σχηματίζουν οι χώρες της Βαλτικής

Μέτωπο κατά του Πούτιν σχηματίζουν οι χώρες της Βαλτικής
Εσθονοί στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Sergei Grits

Κοινό αμυντικό μέτωπο κατά της Ρωσίας συστήνουν Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλειά τους.   

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής συναντήθηκαν την Παρασκευή (19/1) στη Ρίγα για να εγκρίνουν την κατασκευή «αμυντικών εγκαταστάσεων» στα ανατολικά τους σύνορα, όπως αναφέρει το Politico.

Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Χάνο Πεβκούρ τόνισε την ανάγκη για αποθήκες στα σύνορα, λέγοντας: «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι εκτός από τον εξοπλισμό, τα πυρομαχικά και το ανθρώπινο δυναμικό, χρειαζόμαστε και φυσικές αμυντικές δομές στα σύνορα από το πρώτο μέτρο για την προστασία της Εσθονίας».

Συνέπεια αυτού η Εσθονία θα κατασκευάσει 600 καταφύγια κατά μήκος των 294 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία, με αρχικό προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον εσθονικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ERR. Κάθε καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 10 στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή των καταφυγίων στις αρχές του 2025.

Λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα είναι η συμβολή της Λιθουανίας και Λετονίας στην κοινή αμυντική ζώνη δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των πυραύλων HIMARS, μια κρίσιμη πτυχή της αμυντικής στρατηγικής τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άντρις Σπρουντς με τη σειρά του τόνισε την ολοκλήρωση του στρατιωτικού σχεδίου της Λετονίας για την καταπολέμηση της κινητικότητας, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στην κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου και περιλαμβάνει διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων.

Επιπλέον, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Εσθονίας και Λετονίας για τη διεξαγωγή αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ από την αεροπορική βάση Λιελβάρντε της Λετονίας, αντισταθμίζοντας την προσωρινή μη διαθεσιμότητα της αεροπορικής βάσης Αμάρι της Εσθονίας λόγω επισκευών.

Καμπανάκι από ΝΑΤΟ και Βερολίνο

Η συνάντηση των υπουργών στον απόηχο ηχηρών προειδοποιήσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (19/1) υποστήριξε ότι μια ρωσική επίθεση κατά του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβεί εντός πέντε έως οκτώ ετών.

Από την πλευρά του ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την Τετάρτη (17/1) την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση ως «τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες», υποστηρίζοντας τη μετατροπή της στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση του πολέμου. Ο αρχιστράτηγος της Σουηδίας προέτρεψε τους Σουηδούς να προετοιμαστούν ψυχολογικά για πόλεμο, με τον υπουργό Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Καρλ Όσκαρ Μπολίν, να προειδοποιεί για την πιθανή άφιξη του πολέμου στη Σουηδία.

Προς το παρόν η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον Σεπτέμβριο τα κράτη της Βαλτικής ότι προπαγανδίζουν ανοικτά τον Ναζισμό, το ίδιο πρόσχημα που χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο για να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ