ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αποκλείστηκε από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Το Ισραήλ αποκλείστηκε από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
(AP Photo/Gregorio Borgia)

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου έλαβε την απόφαση να αποκλείσει το Ισραήλ από την κύρια σκηνή της εκδήλωσης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησαν στο ισραηλινό Channel 12 οι διοργανωτές της Διάσκεψης.

Η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε έκπληξη επειδή το συνέδριο θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας και το Ισραήλ έχει ιστορικά συνεισφέρει σε αυτό, σημειώνοντας ότι μέχρι πέρυσι το συνέδριο έδωσε στους Ισραηλινούς εκπροσώπους μια σημαντική θέση στη διάσκεψη, καθώς παραχώρησε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στους υπουργούς Άμυνας Μπένι Γκαντζ, Γιοαβ Γκάλαντ και Μοσε Για’αλον κεντρικές θέσεις στη διάσκεψη.

Ωστόσο, πριν από τη διάσκεψη η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, η διοίκηση του συνεδρίου αποφάσισε να απορρίψει όλες τις αιτήσεις συμμετοχής του Ισραήλ.

Ένα αίτημα από το γραφείο του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να μιλήσει στη διάσκεψη, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, απορρίφθηκε. Αντίθετα, του πρότειναν να συμμετάσχει ως πανελίστας.

Ακόμη, οι οικογένειες των ομήρων δέχονται επίσης πιέσεις από τη διοίκηση του συνεδρίου. Το αίτημά τους να πραγματοποιηθεί μια τελετή για να τιμήσουν τους ομήρους που είναι ακόμη αιχμάλωτοι, απορρίφθηκε. Η εναλλακτική που προσφέρθηκε στις οικογένειες ήταν να πραγματοποιήσουν μια «παράπλευρη εκδήλωση», που σημαίνει ότι θα συμμετείχαν λιγότεροι συμμετέχοντες στο συνέδριο και το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων θα ήταν επίσης περιορισμένο.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι διοργανωτής της διάσκεψης του Μονάχου είναι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας Κριστόφ Χοισγκεν, ο οποίος φέρεται να έχει «παρελθόν» με το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ