ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Τουλάχιστον 51 νεκροί στις πυρκαγιές στο Βαλπαραΐσο - «Βρέχει καυτή στάχτη...»

Χιλή: Τουλάχιστον 51 νεκροί στις πυρκαγιές στο Βαλπαραΐσο - «Βρέχει καυτή στάχτη...»
AP Photo/ Esteban Felix

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική και στη νότια Χιλή, στην πιο φονική τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα, ο απολογισμός της οποίας υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα, όπως ανακοίνωσε χθες, Σάββατο (3/2) ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Οι πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν στο τουριστικό Βαλπαραΐσο, όπου βρίσκεται η λουτρόπολη Βίνια δελ Μαρ, οι παραλίες της οποίας προσελκύουν πολύ κόσμο την περίοδο του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, εν μέσω κυμάτων καύσωνα.

Μόνο χθες οι φλόγες απανθράκωσαν σχεδόν 430.000 στρέμματα, κυρίως στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά.

AP Photo/ Esteban Felix

«Σαράντα άνθρωποι απανθρακώθηκαν, ενώ άλλοι έξι υπέκυψαν αργότερα στα εγκαύματα που υπέστησαν», δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος Μπόριτς, από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα στο Σαντιάγο, έπειτα από πτήση με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή. «Ξέρουμε πως οι αριθμοί θα αυξηθούν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» τόνισε.

Πρόκειται για «καταστροφή άνευ προηγουμένου, το Βαλπαραΐσο ουδέποτε βίωσε πυρκαγιές τέτοιου εύρους», υπογράμμισε η Μακαρένα Ριπαμόντι, δήμαρχος της Βίνια δελ Μαρ.

Απομάκρυνση κατοίκων
και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σφοδροί άνεμοι ενίσχυσαν τις φλόγες, πέπλο μαύρου καπνού κάλυπτε τους δρόμους, ενώ ακούγονταν αλλεπάλληλες εκρήξεις, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), μεταξύ άλλων για να διευκολύνουν τον εφοδιασμό με καύσιμα των δυνάμεων που μάχονται για να ελέγξουν τις πυρκαγιές, κάτι που ήταν «προτεραιότητα», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.

Οι αρχές απηύθυναν νέες εκκλήσεις σε κατοίκους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα περιοχές, χωρίς να είναι δυνατό να εξακριβωθεί πόσοι ακριβώς έχουν παραμείνει σε σπίτια που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα.

AP Photo/ Esteban Felix

Κόλαση σε 92 μέτωπα

Συνολικά 92 πυρκαγιές χαρακτηρίζονταν ενεργές το Σάββατο το μεσημέρι, από τις οποίες οι 40 θεωρείτο ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως στο Βαλπαραΐσο, καθώς και σε τομείς στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

AP Photo/ Esteban Felix

Εκατοντάδες απανθρακωμένα αυτοκίνητα βρίσκονται στους δρόμους του Βαλπαραΐσο, ενώ χιλιάδες πολίτες βρήκαν τα σπίτια τους καμμένα.

Πυροσβέστες δίνουν αγώνα χωρίς ανάσα από προχθές Παρασκευή (2/2) για να περιορίσουν δεκάδες εστίες στις επαρχίες Βαλπαραΐσο και Ο’ Χίγκινς, στην κεντρική Χιλή, όπως επίσης στη Μάουλε, την Μπιομπίο, τη Λα Αραουκανία και νότια, στοΛος Λάγος (νότια).

Οι περιοχές που πλήττονται, 80 με 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, είναι οινοπαραγωγικές, αγροτικές, δασικής εκμετάλευσης καθώς και γεμάτες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος Μπόριτς κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διατεθούν «όλα τα απαραίτητα μέσα», για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Δεκατέσσερα πλοία και πέντε ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων.

AP Photo/Esteban Felix

«Βροχή καυτής στάχτης»

«Λάβαμε επείγουσα προειδοποίηση στα κινητά κι άρχισε να πέφτει βροχή καυτής στάχτης», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα η Ιβόν Γκουσμάν τηλεφωνικά.

Η 63χρονη, που εγκατέλειψε το σπίτι της στην Κιλπουέ, 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαντιάγο, αποκλείστηκε για ώρες μέσα στο αυτοκίνητό της μαζί με την 90χρονη πεθερά της.

Από την Τετάρτη, η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 40° Κελσίου στην κεντρική Χιλή και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Αυτά τα επεισόδια είναι ολοένα περισσότερο επαναλαμβανόμενα, γι’ αυτό βλέπουμε κάθε χρόνο ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών», τόνισε στο CNN Χιλής ο Πάμπλο Λόμπος, αρμόδιος για την προστασία από τις πυρκαγιές στην υπηρεσία δασών της χώρας (CONAF).

Ο καύσωνας χαρακτηρίζεται συνέπεια του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που πλήττει το τρέχον διάστημα τον νότιο κώνο της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω θερινής περιόδου, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές που επιτείνει η κλιματική αλλαγή.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Χιλή τη θερινή περίοδο στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους, και τότε εν μέσω κύματος καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Μετά τη Χιλή και την Κολομβία, κύματα καύσωνα αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ημέρες την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ