ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Σαλβαδόρ - εκλογές: Απόλυτη κυριαρχία του «κουλ δικτάτορα» Μπουκέλε στις δημοσκοπήσεις

Ελ Σαλβαδόρ - εκλογές: Απόλυτη κυριαρχία του «κουλ δικτάτορα» Μπουκέλε στις δημοσκοπήσεις
Ο Ναγίμπ Μπουκέλε - το απόλυτο φαβορί στις σημερινές προεςδρικές εκλογές του Ελ Σαλβαδόρ AP Photo/Moises Castillo

Αξιοποιώντας την τεράστια δημοτικότητα του 90% που του χαρίζει ο «πόλεμος» τον οποίο κήρυξε στις συμμορίες πριν από σχεδόν δυο χρόνια, ο -γνωστος για τις αμφιλεγόμενες δημοκρατικές μεθόδους του - πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε αναμένεται να επανεκλεγεί σήμερα, από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών στο Ελ Σαλβαδόρ.

 

Ο αρχηγός του κράτους, που κατηγορείται για αυταρχισμό, διεξήγαγε επίσης εντατική εκστρατεία ενόψει των ταυτόχρονων βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να διατηρήσει την πλειοψηφία της παράταξής του στο κοινοβούλιο ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσει σε ισχύ τη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρο που επέβαλε αρχικά το 2022.

Αφού εξελέγη στο κορυφαίο αξίωμα το 2019, συντρίβοντας τα δυο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία (το δεξιό ARENA και το FMLN, κόμμα-κληρονόμο μαρξιστικού κινήματος ανταρτών) μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο Σαλβαδόρ (1979-1992), έχει σήμερα άφθαστη δημοτικότητα: 90% θετικές γνώμες, σύμφωνα με το ινστιτούτο Latinobarómetro.

AP Photo/Moises Castillo

H αντιπολίτευση είναι διαλυμένη. Οι πέντε υποψήφιοί της δεν φθάνουν ούτε καν το 5% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι 6.214.399 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 741.094 είναι κάτοικοι εξωτερικού - στη μεγάλη πλειονότητά τους ζουν στις ΗΠΑ - θα αρχίσουν να προσέρχονται στις κάλπες στις 07:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα μπορούν να ψηφίσουν ως τις 17:00 (στη 01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) στα σχεδόν 1.700 εκλογικά κέντρα.

Οι πολίτες του Σαλβαδόρ εγκωμιάζουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους τον «πόλεμο κατά των συμμοριών» του Ναγίμπ Μπουκέλε, που έστειλε 75.000 εγκληματίες πίσω από τα σίδερα (περίπου 7.000 που είχαν συλληφθεί άδικα, αθωώθηκαν κι αποφυλακίστηκαν). Η χώρα έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, η «πιο ασφαλής στον κόσμο».

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών μειώθηκε στις 2,4 ανά 100.000 κατοίκους το 2023, από 106,3 το 2015 — τότε συγκαταλεγόταν στους υψηλότερους στον πλανήτη εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών.

Οι εκβιασμοί με τους οποίους εξασφάλιζαν έσοδα οι συμμορίες, αποτελούν πλέον παρελθόν.

Μόλις 27 δολοφονίες το 2023 (από 800 το 2019)

Οι δολοφονίες που αποδίδονται στη Mara Salvatrucha, από τις πλέον βίαιες συμμορίες της χώρας, υποχώρησαν από τις 800 και πλέον το 2019 - τη χρονιά που εξελέγη ο Μπουκέλε - στις 400 και πλέον ακόμη το 2021 και στις 57 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

5,8 εκατομμύρια ακολούθοι στα social media

«Η χώρα μας άλλαξε, κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί, όμως το καθήκον μας, αυτή την Κυριακή, είναι να εγγυηθούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι οριστικές», υπογράμμισε σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης — έχει 5,8 εκατομμύρια ακολούθους στο X.

«Νικήσαμε ήδη τον δικομματισμό, έχουμε πλέον την κυβέρνηση. Τώρα, ας κάνουμε αμετάκλητο αυτόν τον δρόμο», και «ας δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως οι πολιτες του Ελ Σαλβαδόρ υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα».

AP Photo/Moises Castillo

Πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ (2015-2018), στην πολιτική από το 2012, ο 42χρονος Ναγίμπ Μπουκέλε άρχισε τη διαδικασία της κατάκτησης της απόλυτης εξουσίας όταν αντικατέστησε τα μέλη του συνταγματικού τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου και τον γενικό εισαγγελέα του Σαλβαδόρ.

Έτσι μπόρεσε να παρακάμψει το Σύνταγμα, που ορίζει ρητώς ότι ο πρόεδρος εκλέγεται για μια θητεία και δεν μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη, παίρνοντας «άδεια» από το αξίωμα λίγο καιρό πριν από την ψηφοφορία.

«Kουλ δικτάτορας»

Ο κ. Μπουκέλε, που πλέον έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του «κουλ δικτάτορα», αντιμετωπίζοντας με σαρκαστικό τρόπο τους επικριτές του, που καταγγέλλουν την αυταρχική παρέκκλισή του, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παραμένει σε ισχύ για 22 μήνες και τον στρατό πανταχού παρόντα στους δρόμους.

AP Photo/Moises Castillo

Οι δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις χωρίς εντάλματα, όπως και η ανέγερση πελώριας φυλακής υψίστης ασφαλείας, με πολύ αυστηρές συνθήκες κράτησης, συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφού εδραιώσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του, ζητούμενο για τον Μπουκέλε θα είναι να μειώσει τη φτώχεια, που πλήττει το 29% του πληθυσμού, για να σταματήσει τα κύματα της μετανάστευσης οι οποίοι συνεχίζουν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, σε αναζήτηση δουλειάς και καλύτερης ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ