ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Οι βαριές ευθύνες του Γουίλιαμ μετά τη διάγνωση και οι επόμενες κινήσεις του Χάρι

Βασιλιάς Κάρολος: Οι βαριές ευθύνες του Γουίλιαμ μετά τη διάγνωση και οι επόμενες κινήσεις του Χάρι
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρίγκιπας Χάρι (από αριστερά προς τα δεξιά) AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ στον απόηχο της ανακοίνωσης της είδησης πως ο Βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο.

Όπως μεταδίδει το CNNi, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πατέρα του και καλείται να αναλάβει τις δημόσιες υποχρεώσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η θεραπεία του βασιλιά.

Με τον πατέρα του μίλησε και ο πρίγκιπας Χάρι και πρόκειται να μεταβεί άμεσα στη Βρετανία για να τον επισκεφθεί, όπως ήδη ανακοίνωσε το γραφείο του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

Η επίσκεψη αυτή εκτιμάται πως αποτελεί μια προσπάθεια του Χάρι να «χτίσει γέφυρες» με την οικογένειά του, με την οποία ήρθε σε ρήξη όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του, όμως αυτή η προσπάθεια φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τον πρίγκιπα να τηλεφωνεί στον πατέρα του για τα 75α γενέθλιά του το φθινόπωρο.

Τεταμένες σχέσεις φαίνεται να είχε περισσότερο με τον αδερφό του, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρά με τον πατέρα του.

Να σημειωθεί ότι, εκείνοι που διαδραματίζουν σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στα καθήκοντα του βασιλιά είναι η Καμίλα, ο Γουίλιαμ, ο Χάρι, η Πριγκίπισσα Άννα, ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, ο Πρίγκιπας Ανδρέας και η Πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Εάν ο Βασιλιάς καταστεί ανίκανος να εκτελέσει τα συνταγματικά του καθήκοντα, σε σημείο, δηλαδή, που το κράτος δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει πλέον σωστά, οι εξουσίες του μπορούν να αποσυρθούν και να αναληφθούν από έναν αντιβασιλέα. Σύμφωνα με νόμο του 1937, αυτός θα ήταν ο διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

«Ανεπιθύμητο» ορόσημο στη βασιλεία του Καρόλου

Η ανακοίνωση της Δευτέρας (5/2) από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στη πραγματικότητα σηματοδοτεί ένα σημαντικό και ανεπιθύμητο «ορόσημο» στη βασιλεία του Καρόλου ως μονάρχη της Βρετανίας.

Ακολουθεί μια σειρά από ζητήματα υγεία που είχαν ανακύψει για τη βασιλική οικογένεια κατά το νέο έτος, με αποτέλεσμα τρία από τα μέλη της να υποχωρήσουν προσωρινά από τα καθήκοντά τους.

Η επέμβαση στον προστάτη του Καρόλου απαιτούσε την τριήμερη παραμονή του στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν και οι εξετάσεις που αποκάλυψαν τον καρκίνο. Η βασίλισσα Καμίλα, η οποία επισκεπτόταν τον σύζυγό της καθημερινά.

Η Καμίλα είχε δηλώσει, προτού ανακοινωθούν τα νεότερα της κατάστασης της υγείας του, πως ο σύζυγός της ήταν «καλά» και «ανυπομονούσε να επιστρέψει στη δουλειά».

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ επίσης αντιμετώπισε μόλις πολύ πρόσφατα προβλήματα υγείας στην κοιλιακή της χώρα και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 16 Ιανουαρίου για προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιά. Μια ημέρα αργότερα, το Παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και θα παρέμενε στο νοσοκομείο για 10 έως 14 ημέρες. Δεν είναι γνωστό για ποιο σκοπό έγινε η επέμβαση, αλλά σύμφωνα με πηγές που μίλησε στο CNNi ότι δεν πρόκειται για καρκίνο.

Έκτοτε, η Κέιτ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες εμφανίσεις τους και επικεντρώθηκαν στην ανάρρωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Γουίλιαμ, όσο και η Κέιτ είχαν προγραμματίσει να λείπουν από τα δημόσια καθήκοντά τους τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, αλλά τη Δευτέρα (5/2) λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η διάγνωση του Καρόλου – το Παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο Γουίλιαμ θα επέστρεφε στα καθήκοντά του.

Στο μεταξύ, με κακοήθες μελάνωμα διαγνώστηκε και η Σάρα Φέργκιουσον, Δούκισσα του Γιορκ, μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, τον περασμένο μήνα.

CNNi / Rob Picheta, Max Foster, Lauren Said-Moorhouse: King Charles III has cancer and will step back from public duties

ΔΗΜΟΦΙΛΗ