ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικές υπηρεσίες της Εσθονίας: Η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση

Μυστικές υπηρεσίες της Εσθονίας: Η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση μέσα στην επόμενη δεκαετία η οποία  θα μπορούσε να αποτραπεί από μια ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε την Τρίτη (13/2) η Υπηρεσία Πληροφοριών της Εσθονίας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών αξιωματούχων έχει προειδοποιήσει για μια στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς τις χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, καλώντας την Ευρώπη να προετοιμαστεί με επανεξοπλισμό. ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι η εκτίμηση βασίζεται στα ρωσικά σχέδια να διπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία.

«Η Ρωσία έχει επιλέξει έναν δρόμο που είναι μια μακροχρόνια αντιπαράθεση ... και το Κρεμλίνο πιθανότατα αναμένει μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου», δήλωσε ο Καούπο Ροσίν στους δημοσιογράφους κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Εσθονίας για τις απειλές εθνικής ασφάλειας.

Μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά απίθανη» βραχυπρόθεσμα, είπε, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής ρωσικής επίθεσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι χωρίς καμία προετοιμασία», πρόσθεσε ο Ροσίν. Η Εσθονία και οι άλλες χώρες της Βαλτικής αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε ποσοστό άνω του 2% της αξίας των οικονομιών τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αύξησαν την παρουσία τους στις χώρες αυτές. η Γερμανία σχεδιάζει.

Η Γερμανία σχεδιάζει να έχει 4.800 στρατιώτες σε ετοιμότητα μάχης στην περιοχή μέχρι το 2027, στην πρώτη μόνιμη εξωτερική αποστολή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ο Ροσίν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τη ρωσική απειλή.

Ο Ροσίν δεν αναμένει μια ρωσική επανάσταση στην Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να κινητοποιήσει σημαντικά περισσότερα στρατεύματα για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Μιλώντας για τα σχόλια του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υπερασπιστεί τους συμμάχους που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα, είπε: «Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ποτέ χρήσιμες».

Η ικανότητα της Ρωσίας να παρέχει πυρομαχικά στα στρατεύματά της συνεχίζει να υπερτερεί της Ουκρανίας και αν δεν διατηρηθεί ή αυξηθεί η δυτική υποστήριξη, η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ