ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απόστρατος συνταγματάρχης στο εδώλιο - Αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε σελίδα γνωριμιών

ΗΠΑ: Απόστρατος συνταγματάρχης στο εδώλιο - Αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε σελίδα γνωριμιών
Έγγραφα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Jon Elswick

Αντιμέτωπος με σοβαρό κατηγορητήριο είναι ο Ντέιβιντ Φράνκλιν Σλέιτερ, συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού από τη Νεμπράσκα ο οποίος διαβίβασε απόρρητες πληροφορίες μέσω μιας ξένης ιστοσελίδας γνωριμιών.

Ο Σλέιτερ, 63 ετών, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ (Stratcom), υπεύθυνη για την επίβλεψη του αμερικανικού πυρηνικού πυραυλικού οπλοστασίου μέχρι το 2022, συνελήφθη το Σάββατο (2/3) και αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Τρίτη (5/3).

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Σλέιτερ μοιράστηκε παράνομα έγγραφα, δυνητικά επιζήμια για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, με ένα άτομο που πίστευε ότι ήταν γυναίκα στην Ουκρανία. Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες φέρονται να αφορούσαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προέρχονταν από απόρρητες ενημερώσεις της Stratcom.

Τα έγγραφα κατηγορίας αποκαλύπτουν ανταλλαγές όπου ο Σλέιτερ ρωτήθηκε για τα μυστικά της εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, με το άτομο να εκφράζει ευγνωμοσύνη για τις πληροφορίες που μοιράστηκε και να τον αποκαλεί «μυστικό πράκτορα» και «πληροφοριοδότη της αγάπης».

Η υπόθεση διερευνήθηκε από το FBI και το Γραφείο Ειδικών Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Σλέιτερ αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία και μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας, οι οποίες συνεπάγονται πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών σε περίπτωση καταδίκης.

Η απαγγελία κατηγοριών ακολουθεί λίγο μετά από μια άλλη υπόθεση που αφορούσε την παράνομη διατήρηση και διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας, όπου ένας Αμερικανός αεροπόρος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης δήλωσε ένοχος για παρόμοιες κατηγορίες και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 16 χρόνια φυλάκισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ