ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εκλογές

ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εκλογές

Στιγμιότυπο από τις ρωσικές εκλογές

(AP Photo)

Η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να παρέμβουν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Ρωσίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες ξένων δυνάμεων να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία θα θεωρηθεί πράξη επιθετικότητας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εδώ και καιρό εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2020.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τέτοιες κατηγορίες και είπε ότι δεν θα παρέμβει στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αναφέρει δημοσίευμα του reuters.

Ωστόσο, μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πέρυσι ανέφερε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί κατασκόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για να διαβρώσει την πίστη του κοινού στην ακεραιότητα των δημοκρατικών εκλογών παγκοσμίως.

Οι συντονισμένες ρωσικές επιχειρήσεις μεταξύ 2020 και 2022 προσπάθησαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε τουλάχιστον 11 εκλογές σε εννέα δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», ανέφερε. Άλλοι 17 στοχοποιήθηκαν από «λιγότερο έντονες» προσπάθειες.

Η αμερικανική έκθεση σημείωνε ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB εργάστηκε κρυφά για να εκφοβίσει τους εκλογικούς εργαζομένους, να οργανώσει διαδηλώσεις την ημέρα των εκλογών και να «σαμποτάρει την ψηφοφορία στο εξωτερικό» στις εκλογές μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν κατονομάζεται το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ