ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Ρωσία: Θωρακίζεται η ΕΕ - Σε ύψιστο συναγερμό η Γαλλία, αυξημένα μέτρα και στην Ιταλία

Μακελειό στη Ρωσία: Θωρακίζεται η ΕΕ - Σε ύψιστο συναγερμό η Γαλλία, αυξημένα μέτρα και στην Ιταλία
AP Photo/Daniel Cole

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού ανέβασε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ το σχέδιο «Βιζιπιράτ» για μέτρα ασφάλειας «κατά τρομοκρατικού κινδύνου» στη Γαλλία, μετά την επίθεση στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, λόγω και της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών, η οποία ξεκινά σήμερα, 25/3, αποφάσισε η ειδική επιτροπή αρμόδια για την ασφάλεια που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, από τον Ιανουάριο, τα μέτρα ήταν στο επίπεδο 2, από χθες βράδυ όμως, και μετά τη σύγκλιση ενός εκτάκτου συμβουλίου ασφαλείας παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ το ανέβασε στο ανώτατο επίπεδο 3. Το σχέδιο «Βιζιπιράτ» αποτελεί για την κυβέρνηση ένα κεντρικό εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Εμπλέκει όλους τους εθνικούς φορείς, το κράτος, τον στρατό, τις τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με την προτροπή για επαγρύπνηση, πρόληψη και προστασία.

Το γεγονός ότι για την επίθεση στη Μόσχα, την ευθύνη ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού κράτους στο «Χορασάν», λειτούργησε καταλυτικά για την κινητοποίηση των γαλλικών αρχών, γιατί η φράξια αυτή είναι γνωστή στη Γαλλία με προηγούμενες απειλές και σχέδια επίθεσης, που όμως ματαιώθηκαν. Άλλωστε από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει μια γενική αναστάτωση από απειλές για επιθέσεις σε σχολεία και λύκεια, με παραβιάσεις σε ψηφιακούς χώρους εργασίας και πλατφόρμες, η πρόσβαση στις οποίες έχει για την ώρα ανασταλεί.

Αρχικά είχαν στοχοποιηθεί τα σχολεία της περιφέρειας των Παρισίων, από την νύχτα της Παρασκευής όμως ακολούθησαν τα σχολεία σε Λίλλη και Αμιέν βορειοδυτικά. Όπως για παράδειγμα το κολέγιο Καρνό της Λίλλης που το Σάββατο το βράδυ, δάσκαλοι και μαθητές έλαβαν ένα μήνυμα από άτομο που, με αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος, απείλησε για επιθέσεις σε 122 σχολεία σήμερα Δεύτερα. Από τους επικεφαλής των ιδρυμάτων και την πρυτανεία, υποβλήθηκαν ήδη καταγγελίες προκειμένου να επιτραπούν οι πρώτες έρευνες.

Ιταλία: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας

Εκτός από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς, τις συναγωγές και τις πρεσβείες, μεγάλο βάρος δίνεται και σε όλα τα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές τελετές, αρχίζοντας από το Βατικανό και το Κολοσσαίο, στη Ρώμη.

Xθες το Βατικανό γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια την Κυριακή των Βαίων προσελκύοντας πολύ μεγάλο αριθμό πιστών, ιταλών αλλά και επισκεπτών στην Αιώνια Πόλη.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η αύξηση της δραστηριότητας πρόληψης στο διαδίκτυο, όπου οι φονταμενταλιστές στρατολογούν, συχνά, νέα μέλη τους.

Συνολικά, σε όλη την χώρα φυλάσσονται 28.000 «ευαίσθητοι στόχοι» ενώ, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 μέχρι σήμερα, απελάθηκαν από την Ιταλία, για λόγους εθνικής ασφάλειας, 47 άνθρωποι.

ΕΕ: Η επίθεση στη Μόσχα να μην γίνει πρόσχημα κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ κάλεσε σήμερα Δευτέρα (25/3) τη Μόσχα να μην έχει τρομοκρατική επίθεση ως πρόσχημα για να αυξήσει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμοδιοτήτων για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο .

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία συνδέθηκε με αυτήν την επίθεση και απευθύνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές: μην χρησιμοποιείτε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως πρόσχημα, ως κίνητρο για να αυξήσετε την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να αυξήσετε την εσωτερική καταστολή κατά των επικριτών του καθεστώτος στη Ρωσία», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Κληθείς να απαντήσει, εάν κατά την άποψη της Επιτροπής η Μόσχα ψάχνει ένα πρόσχημα για να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο απάντησε:

«Δεν εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε εικασίες για τις συνθήκες αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, την οποία καταδικάσαμε (στις 22 και 23 Μαρτίου). Μας ανησυχούν φυσικά υπονοούμενα εκπροσώπων του καθεστώτος στη Μόσχα για σύνδεση μεταξύ αυτών των επιθέσεων και της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε αυτή την προσπάθεια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι μετά την έναρξη της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ ανέστειλε κάθε είδους συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά εάν η Ρωσία υποβάλει μια «αξιόπιστη» πρόταση, βασισμένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων, τότε η ΕΕ πιθανότατα δεν θα έλεγε όχι

ΕΕ προς Ρωσία: Η επίθεση στη Μόσχα να μην γίνει πρόσχημα κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Ταγιάνι: Πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να μην εκμεταλλευτεί την επίθεση

«Μετά την τρομερή τρομοκρατική επίθεση της Μόσχας πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και προσεκτικοί», δήλωσε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνιο οποίος πρόσθεσε:

«Πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις οι οποίες να ωθήσουν όλες τις πλευρές προς την τήρηση μιας προσεκτικής στάσης» με στόχο «να αποφευχθεί η κορύφωση της έντασης».

Ταγιάνι: Πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να μην εκμεταλλευτεί την επίθεση

Nάνσι Φέζερ: Πολλαπλές απειλές για τη Γερμανία

Στο μεταξύ, σε νέα συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ εκφράζει πρώτα από όλα και εκείνη τον αποτροπιασμό της για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αποστέλλοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στην ίδια συνέντευξη θέλησε να υπογραμμίσει όμως και τους νέους κινδύνους που εκπορεύονται από τον «υδριδικό πόλεμο» της Ρωσίας.

Ως προς τους παράγοντες που αποτελούν σήμερα «απειλές» για την ασφάλεια στη Γερμανία η υπ. Εσωτερικών αναφέρει: «Βιώνουμε πράγματι μια νέα διάσταση των απειλών που προέρχονται από τη ρωσική επιθετικότητα». Ειδικότερα η Νάνσι Φέζερ από τους Σοσιαλδημοκράτες κάνει λόγο ευθέως για «προσπάθειες επιρροής μέσω διασποράς ψεμάτων και μαζικής παραπληροφόρησης» ενώ ταυτόχρονα «το ίδιο ενεργή είναι και η ρωσική κατασκοπεία».

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης και η δήλωσή της ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» τη Δύση μέσω νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, προειδοποιεί για κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων αλλά και εκλογικής νοθείας ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες, από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου μέχρι τις κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για κρατίδια, στα οποία η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία σημειωτέων καλπάζει.

«Συναγερμός» για το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Αναφορικά με την επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας που άφησε πίσω της πάνω από 130 νεκρούς η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι βάσει των πληροφοριών που είναι μέχρι τώρα γνωστές, υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση είναι το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν», παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους από το Αφγανιστάν που εδώ και καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργό.

Για την ίδια, ο κίνδυνος ισλαμιστικής τρομοκρατίας παραμένει «έντονος» και όπως σημειώνει χαρακτηριστική η μεγαλύτερη ισλαμιστική απειλή και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή προέρχεται από τη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Μόλις την περασμένη Τρίτη η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης είχε προβεί σε δύο συλλήψεις υπόπτων μελών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν στη Θουριγγία. Οι δύο άνδρες φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση στο σουηδικό κοινοβούλιο της Στοκχόλμης και μάλιστα τα σχέδιά τους, που προέβλεπαν ακόμη και δολοφονίες αστυνομικών, βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.

Και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχε σημάνει συναγερμός ειδικά στην Κολωνία, όπου νεαροί άνδρες, επίσης μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στον ιστορικό καθεδρικό ναό της πόλης.

«Η ισλαμιστική απειλή βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και των γερμανικών αρχών ασφαλείας» υπογραμμίζει η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών, κάνοντας κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση τον βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ