ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στις εξαγωγές στο Ισραήλ βάζει η Τουρκία λόγω της κατάστασης στη Γάζα

Φρένο στις εξαγωγές στο Ισραήλ βάζει η Τουρκία λόγω της κατάστασης στη Γάζα

Παλαιστίνιοι στην πολύπαθη Γάζα

AP Photo/Fatima Shbair

Περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων από 54 διαφορετικές κατηγορίες προς το Ισραήλ μέχρι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα επιβάλει η Τουρκία.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη (9/4) το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αμέσως.
Σε ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα λάβει μέτρα μετά την απόρριψη από το Ισραήλ του αιτήματός της να συμμετάσχει σε αεροπορική ρίψη βοήθειας, το υπουργείο ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, κατασκευαστικό εξοπλισμό και προϊόντα, μηχανήματα και άλλα.

Τη Δευτέρα (8/4), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα επιβάλει σειρά νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «εδώ και αρκετό καιρό, η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα με αλεξίπτωτα μέσω Ιορδανίας. Είχαμε υποβάλει το αίτημά μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με τα φορτηγά αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάθαμε σήμερα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για το Ισραήλ να εμποδίσει την προσπάθειά μας να παραδώσουμε από αέρος βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας που παλεύουν με την πείνα».

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, συνέχισε ο Χακάν Φιντάν, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μια σειρά νέων μέτρων κατά του Ισραήλ. Τα μέτρα αυτά, που εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα χωρίς καθυστέρηση» έως ότου το Ισραήλ κηρύξει κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ