ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα συνδέει την κλιματική αλλαγή με την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων

Έρευνα συνδέει την κλιματική αλλαγή με την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων

Scan ανθρωπίνου εγκεφάλου

AP Photo/Patrick Semansky

Νέα έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αυξάνεται από το 1990.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Neurology, δεν αποδεικνύουν ευθέως ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε ακραίες θερμοκρασίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως αναφέρει το Futurism.com, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέρυσι, περισσότεροι από 500.000 θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια συνδέθηκαν με «μη ιδανικές» θερμοκρασίες, ή θερμοκρασίες εκτός του εύρους που συνδέεται με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου. Οι άνδρες επηρεάστηκαν οριακά περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά όλες οι ηλικιακές ομάδες ήταν επιρρεπείς στην τάση αυτή.

«Οι δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και έχουν προκαλέσει ευρεία ανησυχία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Quan Cheng του νοσοκομείου Xiangya του Κεντρικού Νοτίου Πανεπιστημίου της Κίνας.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι αυτές οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την επιβάρυνση από τα εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίως, ιδίως στους ηλικιωμένους πληθυσμούς και στις περιοχές με περισσότερες ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη».

Η σχέση μεταξύ της ζέστης και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι, όμως, πολύπλοκη. Το 2019, η συντριπτική πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτό το μισό εκατομμύριο καταμετρήσεων προκλήθηκε στην πραγματικότητα από χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το κρύο μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου – ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ακραίο κρύο προκαλείται από την πολική δίνη, μια περιοχή χαμηλής πίεσης και ψυχρού αέρα κοντά στους πόλους της Γης. Η άνοδος των θερμοκρασιών διαταράσσει τα μοτίβα της δίνης, οδηγώντας το ψυχρό περιεχόμενό της σε περιοχές στις οποίες κανονικά δεν φτάνει.

Παρόλα αυτά, οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί ραγδαία, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν, η τάση αυτή θα επιδεινωθεί. Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ θερμοκρασιών της περσινής.

Στην Αφρική και την Κεντρική Ασία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός αυτών των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια ήταν συγκεντρωμένος στην Αφρική. Αλλά η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με ακραίες θερμοκρασίες ήταν η Κεντρική Ασία, με 18 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Ωστόσο, καμία ανάλυση δεν είναι τέλεια. Μέρος της αύξησης οφείλεται στη γήρανση, δήλωσαν οι ερευνητές. Σημειώνουν επίσης ότι λόγω περιορισμών στα δεδομένα που χρησιμοποίησαν, δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη τους προφανείς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Υπάρχει σαφώς περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά το γεγονός παραμένει: όσο πιο ακραίες είναι οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερο κινδυνεύει το σώμα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ