ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Μυστικό έγγραφο του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει σχέδια για την αποδυνάμωση της Δύσης

Washington Post: Μυστικό έγγραφο του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει σχέδια για την αποδυνάμωση της Δύσης

Το Κρεμλίνο

AP Photo

Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια της Μόσχας σύμφωνα με την Washington Post.

Επικαλούμενη έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που περιήλθε σε γνώση της Washington Post από ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία, αποκαλύπτει ότι η Μόσχα μελετά σχέδια για να αποδυναμώσει τους δυτικούς αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να οικοδομήσει μια παγκόσμια τάξη απαλλαγμένη από την αμερικανική κυριαρχία.

Σε διαβαθμισμένη προσθήκη στην επίσημη και δημοσιευμένη έκθεση με τίτλο «Η Έννοια της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υπουργείο απευθύνει έκκληση για μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης» και άλλα μέτρα που θα καλύπτουν «τη στρατιωτικο-πολιτική, οικονομικο-εμπορική και πληροφοριακή ψυχολογική σφαίρα» εναντίον ενός «συνασπισμού μη φιλικών χωρών», με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας στις σχέσεις μας με μη φιλικά κράτη», αναφέρει το έγγραφο του 2023, το οποίο δόθηκε στην Washington Post από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών. «Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την εύρεση των ευάλωτων σημείων των εξωτερικών και εσωτερικών πολιτικών τους με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών μέτρων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν σχολιάζει «την ύπαρξη ή μη ύπαρξη εσωτερικών εγγράφων του υπουργείου» και την πρόοδο των εργασιών πάνω σε αυτά. «Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές σε διάφορα επίπεδα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η διάθεση είναι να καταπολεμηθούν αποφασιστικά τα επιθετικά βήματα που γίνονται από τη συλλογική Δύση στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που εξαπολύεται εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ