ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ανατροπή στην καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Νέα Υόρκη: Ανατροπή στην καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάρβεϊ Γουάινστιν Etienne Laurent/Pool Photo via AP

Με μια απόφαση 4-3, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση - ορόσημο «MeToo». 

Το Εφετείο της πολιτείας διαπίστωσε σφάλματα ως προς τη διαδικασία κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης. Εκρινε ότι ο δικαστής προδίκασε τον 72χρονο πρώην μεγιστάνα του κινηματογράφου κάνοντας ένα βασικό λάθος: Επέτρεψε στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί - αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπιζε.

Το Εφετείο απεφάνθη επίσης ότι ο δικαστής άφησε ο Γουάινστιν να δικαστεί με τρόπο που τον παρουσίαζε με ένα «πολύ προκατειλημμένο» τρόπο.

«Τα ένδικα μέσα για αυτά τα απαράδεκτα λάθη είναι μια νέα δίκη», είπε το δικαστήριο.

Οπως αναφέρει το SKY News, αυτή η απόφαση σημαίνει πως οι μάρτυρες κατηγορίας θα κληθούν να ξαναζήσουν τον εφιάλτη της κακοποίησης μέσα στην δικαστική αίθουσα.

Καταδικασμένος σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις, που καθορίστηκαν από τις μαρτυρίες σχεδόν 100 θυμάτων, ο Γουάινστιν «προκάλεσε» άθελά του την αρχή του κινήματος #MeToo. Ομως, όπως μεταδίδουν οι New York Times.από νομικής άποψης, η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα αμφιλεγόμενη και οι εφέσεις του είχαν πάντα πιθανότητες.

Τώρα οι εισαγγελείς του Μανχάταν θα ασκήσουν εκ νέου δίωξη κατά του κ. Γουάινστιν.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση του εφετείου της Νέας Υόρκης ανοίγει ξανά πληγές σε μια Αμερική που αναμετρήθηκε με τα εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από πολύ γνωστές και «υπεράνω πάσης υποψίας» προσωπικότητες.

Ο ασκος του Αιόλου άνοιξε το 2017 με μια καταιγίδα καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν και εξαπλθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου «ανοίγοντας στόματα».


Ο Γουάινστιν, 72 ετών, εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του με την κατηγορία της εγκληματικής σεξουαλικής πράξης για την εξαναγκαστική εκτέλεση στοματικού σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006 και του βιασμού τρίτου βαθμού για επίθεση σε επίδοξη ηθοποιό το 2013. Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ είχε κριθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ένοχος για ένα βιασμό και δύο σεξουαλικές επιθέσεις στο τέλος της δίκης του στο Λος Άντζελες, δηλαδή μόνο για τις μισές από τις κατηγορίες με τις οποίες διωκόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ