ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό δεκάδων παγιδευμένων σε κτήριο

Νότια Αφρική: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό δεκάδων παγιδευμένων σε κτήριο

Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δύσκολο καθώς πρέπει να απομακρύνουν πλάκες από μπετόν

AP Photo

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό δεκάδων εργατών  που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια κτηρίου υπό ανέγερση που κατέρρευσε στην πόλη Τζορτζ της Νότιας Αφρικής συνεχίζονται από τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στο σημείο. 

Από την κατάρρευση έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των αρχών, ενώ ως χθες βράδυ (7/5) είχαν ανασυρθεί 33 άνθρωποι από τα συντρίμμια.

Τα συνεργεία αναζητούν ακόμη 42 εργάτες και λένε πως επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με 11 από αυτούς.

Το έργο τους δεν είναι εύκολο καθώς πρέπει να κόψουν «πλάκες μπετόν» που ζυγίζουν τόνους και να τις απομακρύνουν με προσοχή, μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και λεπτούς χειρισμούς.

«Βρίσκονται εκεί πάνω από 24 ώρες πλέον, είναι υπερβολικά μακρύ χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής των αρχών στην επαρχία Άλαν Βίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα, θυμίζοντας πως σε διεθνές επίπεδο θεωρείται πως γενικά οι επιχειρήσεις διάσωσης διαρκούν τρεις ημέρες.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με ένδεκα ανθρώπους», από τους οποίους «οι τέσσερις είναι παγιδευμένοι σε υπόγειο», είπε ο Κόλιν Ντάινερ, επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης. Ορισμένοι μπόρεσαν να τηλεφωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. «Τους ζητήσαμε να κλείνουν τα κινητά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην αποφορτιστούν οι μπαταρίες», πρόσθεσε ο Βίντε.

Αυτοί που μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με σωστικά συνεργεία, είτε μέσω των τηλεφώνων τους ή φωνάζοντας και χτυπώντας ό,τι μπορούν γα να ακουστούν, βρίσκονται σε τρία σημεία, όπου δίνεται προτεραιότητα, ανέφερε ο Ντάινερ. Όμως «δεν ξέρουμε πόσοι» βρίσκονται στο καθένα, πρόσθεσε.

Πρόκειται για «μακρά και περίπλοκη επιχείρηση» που απαιτεί «έρευνα σε βάθος με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Χρειάστηκαν 17 ώρες για να βγάλει σωστικό συνεργείο έναν από τους παγιδευμένους αφού έγινε ο εντοπισμός του, αφηγήθηκε.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα εξέφρασε «τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του» στις οικογένειες των θανόντων και πρόσθεσε πως «η σκέψη του» βρίσκεται στις οικογένειες των παγιδευμένων.

Στο κτίριο εργάζονταν «75 άνθρωποι τη στιγμή που κατέρρευσε» η πολυκατοικία υπό ανέγερση προχθές Δευτέρα (6/5). Δεν είναι σαφείς σε αυτό το στάδιο οι λόγοι της κατάρρευσης του υπό ανέγερση εξαώροφου κτηρίου, το οποίο θα διέθετε επίσης υπόγειο χώρο στάθμευσης. Επρόκειτο να έχει 42 διαμερίσματα. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τον δήμο τον Ιούλιο του 2023.

Η Τζορτζ, πόλη περίπου 160.000 κατοίκων, βρίσκεται κοντά στην τουριστική Garden Route, κατά μήκος του νότιου τμήματος της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ