ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Κλείνει ο αμφιλεγόμενος καταυλισμός κράτησης προσφύγων στο νησί Μάνους

Αυστραλία: Κλείνει ο αμφιλεγόμενος καταυλισμός κράτησης προσφύγων στο νησί Μάνους
Το κέντρο φιλοξενίας προσγύγων στο νησί Μάνους. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 21 Μαρτίου 2014. AAP/Eoin Blackwell/via REUTERS

Η Αυστραλία δέχθηκε να κλείσει τον αμφιλεγόμενο καταυλισμό κράτησης εκατοντάδων αιτούντων άσυλο που έχει δημιουργήσει στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η πολιτική της Αυστραλίας στο θέμα της μετανάστευσης -η οποία έχει δεχθεί ιδαιτέρως έντονες επικρίσεις- υπέστη τον Απρίλιο ένα πρώτο πλήγμα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Γουινέας έκρινε "παράνομη και αντισυνταγματική" την μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Καμπέρα στον καταυλισμό της Νέας Γουινέας.

"Η Νέα Γουινέα και η Αυστραλία συμφωνούν ότι το κέντρο αυτό πρέπει να κλείσει", αναφέρει σήμερα Τετάρτη σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Πίτερ Ο' Νιλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον.

"Είναι σημαντικό να μην βιαστούμε όσον αφορά αυτήν την διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο", πρόσθεσε.

Η πολιτική της Αυστραλίας για τους μετανάστες επικρίνεται σφόδρα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν παύουν να καταδικάζουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο Μάνους και στα άλλα εξωχώρια κέντρα κράτησης μεταναστών που έχει ανοίξει η Αυστραλία.

Ο Ντάτον σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με αυτήν της Νέας Γουινέας για να κλείσει το κέντρο και για να προτείνει στους μετανάστες μια λύση εγκατάστασης στην Παπούα ή επιστροφής τους στη χώρα καταγωγής τους.

Ο Αυστραλός υπουργός επανέλαβε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολύ περιοριστική πολιτική της χώρας του στο θέμα της μετανάστευσης.

"Η θέση μας, την οποία επαναβεβαιώνουμε σήμερα στην Παπούα Νέα Γουινέα, είναι ότι κανένας από αυτούς που διαμένουν στο κέντρο δεν θα μπορέσει να εγκατασταθεί στην Αυστραλία", υπογράμμισε ο Ντάτον.
Η Καμπέρα υιοθέτησε το 2013 την πολιτική "Κυρίαρχα Σύνορα", η οποία έχει στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να φτάνουν δια θαλάσσης στη χώρα.

Το ναυτικό της συλλαμβάνει συστηματικά τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και τα επαναπροωθεί στη χώρα από την οποία αναχώρησαν, συνήθως την Ινδονησία.

Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές της Αυστραλίας μεταφέρονται σε καταυλισμούς, στους οποίους κρατούνται ενόψει της απομάκρυνσής τους, στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα, ή στο νησί Ναούρου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακόμη κι αν θεωρηθεί νόμιμο το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου μετά την εξέταση του φακέλου τους, η Καμπέρα δεν τους δίνει την άδεια να εγκατασταθούν στην Αυστραλία. Η μόνη επιλογή που τους προσφέρει είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να ζήσουν σ' αυτούς τους καταυλισμούς κράτησης στα νησιά ή στην Καμπότζη, τη φτωχή χώρα με την οποία η Αυστραλία έχει συνάψει σχετική συμφωνία.

Η Καμπέρα δηλώνει ότι η πολιτική αυτή έχει "στεφθεί με επιτυχία και έχει επιτρέψει να σωθούν ζωές". Τον Ιούνιο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι 28 σκάφη που μετέφεραν συνολικά 734 ανθρώπους έχουν επαναπροωθηθεί στον τόπο από τον οποίο αναχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 που επέστρεψαν στην εξουσία οι συντηρητικοί.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν "καταστροφή" την τοποθέτηση των προσφύγων στους καταυλισμούς αυτούς, επικαλούμενοι πολλά κρούσματα κακομεταχείρισής τους σε αυτούς.

Πολλές εκθέσεις έχουν δημοσιευτεί, οι οποίες καταγράφουν τεκμηριωμένα κρούσματα άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας στους καταυλισμούς αυτούς, όπως και τα σοβαρά ψυχικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα αυτά επ' αόριστον χωρίς καμία προοπτική να βγουν από εκεί ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ