ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός-Ιταλία: Παγκόσμια συγκίνηση από την τελετή για τα θύματα

Σεισμός-Ιταλία: Παγκόσμια συγκίνηση από την τελετή για τα θύματα
REUTERS

Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των πρώτων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία την Τετάρτη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στο γυμναστήριο της πόλης Άσκολι Πιτσένο παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το γράμμα που άφησε ένας από τους διασώστες στο φέρετρο της 9χρονης Τζούλια που έγινε «ασπίδα» με το κορμί της για να σωθεί η μόλις 4 ετών αδερφή της Τζιόρτζια.

«Γεια σου μικρή. Συγγνώμη που φτάσαμε αργά. Δυστυχώς είχες ήδη σταματήσει να αναπνέεις αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά που βρίσκεσαι ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σε βγάλουμε από εκεί. Όταν επιστρέψω στο σπίτι μου στην Λ' Άκουιλα θα ξέρω ότι υπάρχει εκεί ψηλά ένας άγγελος που με παρακολουθεί από τον ουρανό και ότι τη νύχτα θα λάμπεις σαν αστέρι» γράφει ο διασώστης.

«Γειά σου Τζούλια, ακόμα κι αν δεν με γνώρισες ποτέ. Σε αγαπώ» καταλήγει το κείμενο.

simeioma

Πηγή: Reppublica

«Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του 'Ασκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ΄Έρκολε.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων.

kideia2

Πηγή:Reuters

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αματρίτσε είναι δραματική ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε περιορισμένη κλίμακα καθώς ουσιαστικά έχουν εκλείψει οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων. Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού.

Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά. Θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει

Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό ανέρχονται στους 291 -οι 221 εξ αυτών στο Αματρίτσε- ενώ οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων σβήνουν.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν στους πρόχειρους, αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ