ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Χειροπέδες σε περισσότερα από 100 μέλη συμμοριών

Κολομβία: Χειροπέδες σε περισσότερα από 100 μέλη συμμοριών
REUTERS/John Vizcaino/File Photo

Ισχυρό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφεραν οι Αρχές της Κολομβίας, που συνέλαβαν περισσότερα από εκατό μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος κατά τη διάρκεια μιας συντονισμένης επιχείρησης σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και 84 μέλη και τοπικά «αφεντικά» μιας συμμορίας ονόματι Κλαν ντελ Γκόλφο, η οποία σχηματίστηκε επί των ημερών του Άλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία, μετά τον αφοπλισμό των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων που πολεμούσαν εναντίον των αριστερών ανταρτών και θεωρείται πως διακινεί τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών στην Κολομβία.

Κατά τις αρχές, η συμμορία αυτή ευθύνεται για την διακίνηση στο εξωτερικό εκατοντάδων τόνων κοκαΐνης, ενώ επιδίδεται επίσης σε διακίνηση όπλων και εμπορία ανθρώπων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Κολομβίας τα πρόσωπα που συνελήφθησαν βαρύνουν κατηγορίες για «σύσταση και συμμορία, εμπορία όπλων, παρασκευή ή κατοχή ναρκωτικών ουσιών, εκβίαση και ανθρωποκτονία».

Η κοινή επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών, με την ονομασία «Επιχείρηση Νέμεση 5» διεξήχθη σε επτά νομαρχίες (Μπολίβαρ, Μέτα, Βάγιε ντελ Κάουκα, Σέζαρ, Τσόκο, Ναρίνιο και Ρισαράλντα) και στις περιοχές Μαγκνταλένα Μέντιο και Ουραμπά.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας για να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα που άρχισε η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος πριν από μερικούς μήνες. Έκτοτε έχουν ανακοινωθεί πάνω από 600 συλλήψεις και 135 κατασχέσεις όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ