ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνες ΗΠΑ: τα θύματα, οι υλικές ζημιές και οι κρίσεις άγχους

Τυφώνες ΗΠΑ: τα θύματα, οι υλικές ζημιές και οι κρίσεις άγχους

Ο τυφώνας είναι ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα.

Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στεριά, διαλύονται. Παράγουν πολύ έντονες καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχής και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους.

Ας δούμε ποιοι ήταν οι «χειρότεροι» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Great Galveston

Ο τυφώνας Great Galveston που χτύπησε τις ακτές του Τέξας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1900, άφησε πίσω του το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Η καταιγίδα έφτασε στις ακτές του Τέξας ως τυφώνας κατηγορίας 4.

Η έλλειψη προειδοποίησης και η ένταση του καιρικού φαινομένου είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12.000 κατοίκων της περιοχής.

great galveston

πηγή:National Oceanic and Atmospheric Administration

Okeechobee

Το 1928 ο Okeechobee στοίχισε τη ζωή 2.500 με 3.000 κατοίκους, ήταν ο δεύτερος πιο θανατηφόρος τυφώνας. Εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου δημιουργήθηκε στην λίμνη Okeechobee ένα κύμα ύψους 2μισι μέτρων το οποίο «έπνιξε» την γύρω περιοχή.

deadliest hurricane

πηγή:National Oceanic and Atmospheric Administration

Katrina

Ο τυφώνας Katrina το 2005, ο οποίος έχει αποτυπωθεί στη μνήμη των περισσότερων μας, είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος, με πάνω από 1.500 θύματα.

Η Katrina προσέγγισε την ξηρά των Ηνωμένων Πολιτειών από τρία διαφορετικά σημεία. Αρχικά στα σύνορα του Miami-Dade με το Broward στη Φλόριντα, ρίχνοντας 25.4 έως 35.56 εκατοστά βροχής. Μετά τη διέλευση από την Φλόριντα ο τυφώνας ενισχύθηκε μέσα στον Κόλπο του Μεξικού και έκανε προσέγγιση σε ξηρά κοντά στο Buras στη Λουιζιάνα και την τρίτη φορά χτύπησε κοντά στα σύνορα της Λουιζιάνα με το Μισισίπι ως τυφώνας κατηγορίας 3.

Ο τυφώνας Katrina ήταν τόσο ισχυρός που «γέννησε» τριάντα τρεις ανεμοστρόβιλους.

katrina

πηγή:National Oceanic and Atmospheric Administration

Βέβαια «γέννησε» και μεγάλη απελπισία στον πληθυσμό των περιοχών που χτύπησε.

Σπίτια και επιχειρήσεις, κατά μήκος των ακτών αλλά και αρκετά χιλιόμετρα στο εσωτερικό, στις περιοχές που χτύπησε, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αναχώματα στη Νέας Ορλεάνη υποχώρησαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και ανατολικά προάστια της.

Οι υλικές ζημιές, τότε, υπολογίστηκαν πάνω από 108 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ψυχολογικές επιπτώσεις


Οι τυφώνες πέρα απ τις ζημιές στα σπίτια δημιουργούν και πολλά προβλήματα υγείας στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Ο επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ανάγκη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας αυξάνεται κατακόρυφα μετά την καταστροφή, ιδίως για περιστατικά κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι το 5% με 10% των θυμάτων θα έχουν περισσότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα.

new orlean

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Κοινότητα Ψυχικής Υγείας», το Γενάρη του 2016, αποτυπώνει τις πληγές που άφησε πίσω του ο ισχυρός τυφώνας Katrina. Η μελέτη των επιστημόνων έγινε σε άτομα, τα οποία αναγκάστηκαν να μεταφερθούν προσωρινά στο Ντάλας του Τέξας. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του δείγματος έπασχε από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) και περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας με συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD) και κατάθλιψης.

KatrinaNewOrleansFlooded edit2

πηγή: wikipedia

Σύμφωνα με τον Charles Figley, διευθυντή του Ινστιτούτου Τραυματολογίας του Πανεπιστημίου Tulane μια κοινότητα για να θεραπευτεί από τη φυσική καταστροφή συνήθως χρειάζεται περίπου 10 χρόνια.

Ο τυφώνας Ike κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους πιο καταστροφικούς, οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίστηκαν στα 29.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

costliest hurricane

πηγή:National Oceanic and Atmospheric Administration

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών έμειναν χωρίς σπίτι και χωρίς δουλειά.Σε μια έρευνα που έκανε το Galveston Bay Recovery (GBRS) μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά τα οποία επιλέχτηκαν τυχαία και απάντησαν σε ερωτήσεις με τις επιπτώσεις του τυφώνα, διαπιστώθηκε ότι:

  • το 5,9% έπασχε από μετατραυματικό στρες
  • το 4,5 % έπασχε από μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο
  • και το 9,9 % από διαταραχή γενικευμένου άγχους

Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την μελέτη δήλωσαν ότι τους δημιουργήθηκε φόβος από την απώλεια της περιουσίας και της απασχόλησης.

Το πιο θλιβερό εύρημα όμως των επιστημόνων ήταν ότι εξαιτίας αυτού του φόβου πολλά παιδιά έπεσαν θύματα σωματικής κακοποίησης από γονείς και κηδεμόνες.

Ike

πηγή: wikipedia

Ο τυφώνας Matthew μέχρι στιγμής έχει σκορπίσει τον θάνατο σε 877 ανθρώπους στην Αϊτή και σε 4 στην Φλόριντα. Ο τελικός απολογισμός σε θύματα και σε υλικές ζημιές ακόμη δεν έχει γίνει, ένα όμως είναι σίγουρο ότι το αποτύπωμα που θα μείνει στην ψυχή όσων έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο ή την περιουσία τους, θα είναι βαθύ.

Φυσικά, τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο μονομάχων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα άφηναν ασχολίαστο τον τυφώνα και τις καταστροφικές του συνέπειες.

Έτσι οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Twitter εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στους πολίτες που δοκιμάστηκαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ