ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα

Τουρκία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα
Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Τη σύλληψη 84 ανθρώπων διέταξαν οι τουρκικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί η Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και υπάλληλοι της αμυντικής βιομηχανίας Aselsan. Μετά τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή της επιχείρησης οι μετοχές της ASELSAN έπεσαν αρχικά μέχρι και 5,24% για να ανακάμψουν αργότερα (στις 1030 ώρα Ελλάδος) μειωμένες κατά περίπου 0,7%.

Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν σε 86 περιοχές τεσσάρων επαρχιών, μετέδωσε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι 43 από τους ύποπτους έχουν ήδη συλληφθεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι «ηγήθηκαν ή υπήρξαν μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και έπειτα οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει, απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 120.000 ανθρώπους περιλαμβανομένων στρατιωτών, αξιωματικών της αστυνομίας, καθηγητών, δικαστών και δημοσιογράφων και έχουν επισήμως συλλάβει σχεδόν 40.000 ανθρώπους. Χιλιάδες υπάλληλοι έχουν έκτοτε επιστρέψει στις θέσεις τους.

Εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν επίσης γίνει στόχοι της επιχείρησης. Επίσης κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εταιρειών, ως επί το πλείστον μικρών επαρχιακών επιχειρήσεων.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ