ΚΟΣΜΟΣ

H άγρια και η απρόσιτη ομορφιά του οροπεδίου Ναγκτσού

H άγρια και η απρόσιτη ομορφιά του οροπεδίου Ναγκτσού
REUTERS/Caren Firouz

Η άγρια ομορφιά του οροπεδίου Ναγκτσού στο βόρειο τμήμα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ μέχρι πρόσφατα αποδεικνυόταν απρόσιτη για τα πουλιά της περιοχής. Σε ύψος περίπου 4.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και αέρα με ελάχιστο οξυγόνο, ξηρό και αμμώδες έδαφος, είναι φυσικό να μην φυτρώνουν δέντρα καθιστώντας αδύνατη την δημιουργία φωλιών από τα πτηνά ωθώντας τα να κάνουν φωλιές στο έδαφος μαζί με τους αρουραίους και τα κουνέλια όπως αναφέρει ο Σούμτσε Τασί, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ναγκτσού.

Έτσι, όταν φέτος αντίκρυσε μία φωλιά σπουργιτιού πάνω σε ένα μικρό πεύκο στην αυλή του διοικητηρίου η χαρά του ήταν απερίγραπτη καθώς σιγά-σιγά το οροπέδιο επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η τοπική κυβέρνηση καλεί εταιρείες ήδη από τη δεκαετία του ’80 να φυτέψουν δέντρα προσφέροντας τεράστιες επιδοτήσεις που όμως, εκείνη την εποχή δεν βρήκαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Πιο πρόσφατη επιτυχημένη προσπάθεια, που αποτέλεσε και την βάση επιτυχημένης δενδροφύτευσης στο οροπέδιο, πραγματοποιήθηκε το 1998.

Συγκεκριμένα, τότε στο Ναγκτσού φυτεύθηκαν κέδροι, ερυθρελάτες και λεύκες, ενώ το 2008 δημιουργήθηκε άλλη μία βάση με κυπαρίσσια και φτελιές καθώς, οι ξύλινοι κορμοί τους προστατεύουν από τον σκληρό χειμώνα.

Ο τεχνικός της Elion, εταιρείας που ανέλαβε να φυτεύσει πάνω από 200.000 φυτά στο Ναγκτσού, Σαν Φουτσιάνγκ, ανέφερε πέντε προκλήσεις για να επιβιώσει ένα δέντρο στο Ναγκτσού. Αυτές είναι: ο ισχυρός άνεμος, το νερό και τα λιπάσματα που εξαφανίζονται στο έδαφος μαζί με τους κορμούς των δέντρων που ξηραίνονται στις ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες. Επίσης, ο ξαφνικός παγετός και οι πτώσεις της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα, όπως συνεχίζει «Τα δενδρύλια, αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά στο Ναγκτσού. Αν ένα δενδρύλλιο δεν έχει αναπτυχθεί ή δεν έχει κάνει κορμό πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα». Κλείνοντας ανέφερε πως, για να πούμε πως έχει καταφέρει να επιβιώσει ένα δέντρο χρειάζεται να περάσουν πάνω από δύο χρόνια και έκανε την ευχή στο μέλλον ο οποιοσδήποτε να μπορεί να φυτεύσει δέντρα στο οροπέδιο.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης δενδροφύτευσης στο Ναγκτσού αποτελεί αποτρεπτικό κόστος και πρέπει να μειώθει όπως επισημαίνεται από τοπικούς αξιωματούχους. Ο όμιλος Elion έχει εγκαταστήσει μονάδες παρακολούθησης που παρατηρούν τα δέντρα και διαβιβάζουν δεδομένα σχετικά με το κλίμα, την υγρασία και την θερμοκρασία τα οποία όχι μόνο βοηθούν τους τεχνικούς στις προσπάθειες δεντροφύτευσης αλλά επιταχύνουν την διαδικασία και μειώνουν το κόστος της.

Άλλωστε, η επίτευξη ενός πιο φιλικού μικροκλίματος το οποίο και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω υψομέτρου είναι η απάντηση του Σαν στους σκεπτικιστές που θεωρούν ανούσια την δεντροφύτευση.

Εάν και μέχρι στιγμής οι προσπάθειες δενδροφύτευσης περιορίζονται στις περιφέρειες ορισμένων κυβερνητικών υπηρεσιών και επίσημων φορέων, η επιτυχία της επιστροφής της κανονικότητας στο οροπέδιο θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στην περιοχή λέει ο τοπικός οδηγός Μπασούνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ