ΚΟΣΜΟΣ

Την «τύχη» του Σεσίλ είχε ελέφαντας-σύμβολο στη Ζιμπάμπουε

Την «τύχη» του Σεσίλ είχε ελέφαντας-σύμβολο στη Ζιμπάμπουε
Το 2013 περισσότεροι από 80 ελέφαντες, δηλητηριάσθηκαν, από λαθροθήρες χαυλιόδοντα, με υδροκυάνιο, σε εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Philimon Bulawayo

Η ιστορία της θήρευσης του Σεσίλ, του λιονταριού-σύμβολο της Ζιμπάμπουε, επαναλαμβάνεται. Μόνο που στη θέση του άγριου ζώου, βρίσκεται αυτή τη φορά ένας άλλος εθνικός θησαυρός της χώρας, ένας επιβλητικός ελέφαντας, ηλικίας πενήντα ετών και πλέον.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμετάδωσε το ΑΠΕ, το ζώο σκότωσε γερμανός τουρίστας κατά τη διάρκεια σαφαριού.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτός ο ελέφαντας, που ήταν μεγαλύτερος από 50 ετών, σκοτώθηκε σε περιοχή εκτός του εθνικού πάρκου του Γκοναρέζου (νότια Ζιμπάμπουε) από έναν Γερμανό τουρίστα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ένωσης διοργανωτών σαφάρι της Ζιμπάμπουε, Εμανουέλ Φουντίρα. «Το θηλαστικό ήταν «τόσο μεγαλόσωμο που οι χαυλιόδοντές του άγγιζαν σχεδόν το έδαφος» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ένα ζώο τόσο επιβλητικό. Όπως το εμβληματικό λιοντάρι, ο Σέσιλ, αποτελούσε έναν εθνικό θησαυρό τον οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και όχι να σκοτώσουμε. Πρέπει να επιβάλουμε αυτοπειθαρχία και να θεωρούμε αυτά τα εμβληματικά ζώα ιερά» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ελέφαντας σκοτώθηκε ενώ είχε εισέλθει σε έναν ιδιωτικό προστατευμένο χώρο που βρίσκεται πλησίον του Εθνικού Πάρκου του Γκοναρέζου, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Αφρική. «Νιώθουμε αηδία. Δε μπορούμε να σκοτώνουμε ένα τόσο εμβληματικό ζώο» αντέδρασε ο Τζόνι Ροντρίγκες, εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης προάσπισης των ζώων Zimbabwe Conversation Task Force (ZCTF). Οι χαυλιόδοντες του ελέφαντα ζυγίζουν 54 κιλά, διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ