ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ απαντά σε δημοσίευμα του CNN Greece για το νέο πρόγραμμα

Το ΔΝΤ απαντά σε δημοσίευμα του CNN Greece για το νέο πρόγραμμα
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις IMF

Σοβαρά ενοχλημένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από διαρροές αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Τις σχετικές απόψεις παρουσίασε χθες το CNN Greece σε δημοσίευμά του το οποίο ανέφερε πως εφόσον το Ταμείο ικανοποιηθεί από τη λύση που τελικά θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 5,5 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε δηλώσεις Ευρωπαϊκής πηγής -κοντά στους θεσμούς- η οποία ανέφερε σχετικά με το ύψος της νέας χρηματοδοτικής βοήθειας που θα μπορούσε να προέλθει από το ΔΝΤ τα εξής: «Είναι μια συμβιβαστική λύση που θα συνδυάσει όλες τις απόψεις. Και το ΔΝΤ δεν θα έχει υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα διασφαλιστεί η παρουσία του σε αυτό. Έτσι, και αναπτυσσόμενοι και αναπτυγμένοι θα είναι χαρούμενοι».

Κατά την ίδια πηγή, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα λάβουν υπόψη τις επισημάνσεις του ΔΝΤ σε βαθμό που θα κλειδώσουν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. «Είμαστε πεπεισμένοι πως το ΔΝΤ θα μετέχει ενεργά στο πρόγραμμα. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα βασισθεί σε πολλά από τα δεδομένα που έχει θέσει εκείνο», ανέφερε.

Το δημοσίευμα του CNN Greece προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ το οποίο μέσω πηγών του αποσαφήνισε πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συγκεκριμένη (specific) διαπραγμάτευση για τη μελλοντική του συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό», ανέφερε στο CNN Greece εκπρόσωπος του Ταμείου.

Άλλωστε στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά σήμερα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Οργανισμού.

Ο ίδιος ο Ράις στις 12 Νοεμβρίου είχε αναφέρει για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ελληνικές αρχές μας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να εμπλέκεται και να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη... Το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ σε αυτό ή σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, θα απαντηθεί όταν οι συζητήσεις αυτές έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους συμπέρασμα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece οι θέσεις των κρατών που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΔΝΤ συγκλίνουν στην ιδέα η χρηματοδοτική συνδρομή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα να διαμορφωθεί στο ύψος των δανείων που θα πρέπει να αποπληρώσει η χώρα μας προς τον οργανισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή στα 5,5 δισ. ευρώ.

Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι αφενός ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ικανοποιήσουν τη Διοίκηση του Ταμείου και αφετέρου πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ