ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεπεισμένοι οι Ευρωπαίοι ότι η λύση για το ελληνικό χρέος θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ

Πεπεισμένοι οι Ευρωπαίοι ότι η λύση για το ελληνικό χρέος θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συζητά με τον διευθυντή του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 5,5 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να διαμορφωθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον το Ταμείο ικανοποιηθεί από τη λύση που τελικά θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αν και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ ανέρχεται σήμερα στα 17,7 δισ. ευρώ το νέο δάνειο του Ταμείου προς τη χώρα μας δεν θα καλύψει το σύνολο αυτού του ποσού, καθώς εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού δεν υπάρχει συμφωνία για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι θέσεις των κρατών που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΔΝΤ συγκλίνουν στην ιδέα η χρηματοδοτική συνδρομή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα να διαμορφωθεί στο ύψος των δανείων που θα πρέπει να αποπληρώσει η χώρα μας προς τον οργανισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή όταν θα εκπνεύσει και το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Εντός του μήνα η Ελλάδα θα αποπληρώσει 1,2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και την 1η Ιανουαρίου 2016 θα οφείλει συνολικά 16,5 δισ. ευρώ στο Ταμείο. Μεταξύ 1/1/2016 και 19/9/2018 η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να καταβάλει 20 δόσεις προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή να αποπληρώσει το 33% των χρεών της προς το Ταμείο. Ακριβώς στο ύψος αυτών των υποχρεώσεων θα «κουμπώσει» και η νέα χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 5,5 δισ. ευρώ.

«Είναι μια συμβιβαστική λύση που θα συνδυάσει όλες τις απόψεις. Και το ΔΝΤ δεν θα έχει υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα διασφαλιστεί η παρουσία του σε αυτό. Έτσι, και αναπτυσσόμενοι και αναπτυγμένοι θα είναι χαρούμενοι», ανέφερε στο CNN Greece πηγή κοντά στους θεσμούς.

Κατά την ίδια πηγή, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα λάβουν υπόψη τις επισημάνσεις του ΔΝΤ σε βαθμό που θα κλειδώσουν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. «Είμαστε πεπεισμένοι πως το ΔΝΤ θα μετέχει ενεργά στο πρόγραμμα. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα βασισθεί σε πολλά από τα δεδομένα που έχει θέσει εκείνο», ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ