ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Ολοένα και λιγότερος χρόνος απαιτείται για το ελληνικό ζήτημα

Τσακαλώτος: Ολοένα και λιγότερος χρόνος απαιτείται για το ελληνικό ζήτημα
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα, αλλά και όσα θα πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα.

«Ολοένα και λιγότερος χρόνος απαιτείται για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο εκλαμβάνω ως καλό σημάδι», είπε και προσέθεσε: «Νομίζω ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουμε αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε και στη σημερινή ατζέντα του Ecofin και ειδικότερα σε θέματα όπως η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την πρόταση οδηγίας για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Σημειώνεται πως 11 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα συμμετέχουν στη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία, ενώ όλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν στη συζήτηση.

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει ακόμη απόψεις και θα αναζητήσει τρόπους για την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου συμπερασμάτων του ΟΟΣΑ για τη BEPS στο πλαίσιο της ΕΕ, μεταξύ άλλων με νομοθετικές πράξεις της ΕΕ. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τις διεθνείς πτυχές κατά της BEPS στην πρόταση κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).

Το Συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει γενική προσέγγιση για δύο νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την τιτλοποίηση. Ο γενικός στόχος της δέσμης είναι να αναζωογονηθεί διευκολυνθεί η αγορά των τιτλοποιήσεων στην ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας της ΕΕ. Η δέσμη αποτελεί μέρος των πρώτων θεμελίων της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Το Ecofin θα ανταλλάξει απόψεις επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων και, αφετέρου, ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί τραπεζικής ένωσης, περιλαμβανομένης της επικύρωσης της διακυβερνητικής συμφωνίας για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης, καθώς και τη μεταφορά της οδηγίας για τη διάσωση και εξυγίανση των τραπεζών και της οδηγίας για το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τη συμφωνία που επετεύχθη στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή επί κειμένου κοινώς αποδεκτής θέσης για την ευελιξία εντός του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την οποία θα λάβει υπ’ όψιν η Επιτροπή κατά τις αξιολογήσεις δημοσιονομικής εποπτείας.

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στο Ecofin την ετήσια επισκόπηση ανάπτυξης για το 2016, την έκθεση για το μηχανισμό επαγρύπνησης του 2016 και το σχέδιο συστάσεων του Συμβουλίου για τη ζώνη του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ